Русия предлага нов закон, който да й позволи да поеме

...
Русия предлага нов закон, който да й позволи да поеме
Коментари Харесай

Русия готви капан за западните компании в страната

Русия предлага нов закон, който да й разреши да поеме контрола върху локалния бизнес на западни компании, които вземат решение да изоставен страната след съветската инвазия в Украйна , оповестява " Ройтерс ".

Законът, който може да влезе в действие до седмици, ще даде на Русия необятни пълномощия да се намесва там, където има опасност за локалните работни места или индустрията, което ще затрудни бързото евакуиране на западните компании, в случай че те не са подготвени да понесат огромен финансов удар.

Законът за изземване на имуществото на задгранични вложители следва изтеглянето от страната на редица западни компании, като Starbucks, McDonald`s и пивоварната AB InBev, и усилва натиска върху тези, които към момента са там.

Ходът идва в миг, когато съветската стопанска система, която е изправена пред от ден на ден усложнения заради западните наказания, на фона на двуцифрената инфлация.
 Западните наказания хвърлиха Русия в най-тежката криза от 1994 година
Западните наказания хвърлиха Русия в най-тежката криза от 1994 година

Икономиката на страната евентуално ще се свие с 10,8% през 2022 година

Италианският заемодател UniCredit, австрийската банка Raiffeisen, най-голямата международна марка мебели IKEA, веригата за бързо хранене Burger King и стотици по-малки компании към момента имат бизнес в Русия. Всеки, който се пробва да напусне, обаче се сблъсква с тази по-строга линия.

IKEA, която сложи на пауза всички интервенции в Русия, съобщи, че следи от близко развиването на въпроса. Raiffeisen пък уточни, че прави оценка всички варианти, в това число деликатно ръководено овакантяване на страната.

Законопроектът проправя пътя на Русия да назначава шефове на компании, благосъстоятелност на непознати жители в " вражески " страни, които желаят да изоставен Русия.

Москва дефинира като " вражески " страните, които са й наложили стопански наказания. Това значи, че всички компании в Европейския съюз или Съединените щати са изложени на риск.
 Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите задгранични компании
Русия обмисля национализация на собствеността на напусналите задгранични компании

Целта е опазване на работните места

Вчера Европейската комисия предложи нарушаването на глобите на Европейски Съюз против Русия да се смята за закононарушение , което ще разреши на европейските държавни управления да конфискуват активи на компании и лица, които заобикалят рестриктивните мерки против Москва.

Напускането на западни компании разгневи съветските политици. Бившият президент Дмитрий Медведев, който в този момент е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, остро разкритикува западните компании, които се изтеглиха от страната, нападайки " враговете, които в този момент се пробват да лимитират нашето развиване и да разрушат живота ни ".

Десетки задгранични компании оповестиха краткотрайно затваряне на магазини и заводи в Русия , откакто Путин стартира това, което назовава " специфична военна интервенция " за демилитаризиране и " денацификация " на Украйна.

Русия към този момент беше изолирана и не съставлява интерес за вложителите, означи Майкъл Лоуи от Федерацията на австрийските промишлености. Според него подготвяният закон може единствено да утежни този факт.
 Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а желали
Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а желали

Медведев: Явно натискът от страна на непознати държавни управления върху личните им предприятия е чудовищен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР