Русия предизвика една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия“,

...
Русия предизвика една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия“,
Коментари Харесай

Денис Шмигал: Русия предизвика една от най-тежките екологични катастрофи през последните десетилетия

Русия провокира „ една от най-тежките екологични произшествия през последните десетилетия “, сподели през днешния ден украинският министър председател Денис Шмигал след разрушаването на стената на язовир " Каховка " в Южна Украйна, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10687
„ Най-голямото зло и бъдеща опасност, подбудена от този терористичен акт, е екологичното опустошаване, което нанася на Южна Украйна “, сподели украинският министър председател, изказвайки се по видеоконферентна връзка от Украйна на министерска среща на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в Париж.

Масовите евакуации продължиха и през днешния ден в Южна Украйна след скъсването на стената на язовира, ситуиран в регион, окупиран от съветските сили. Москва и Киев се упрекват взаимно за унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа, което провокира наводнения по поречието на река Днепър и докара до опасения от филантропична и екологична злополука.

Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените региони, оповестиха през днешния ден украинското държавно управление и съветските окупационни управляващи, които управляват отсрещния бряг на Днепър в този регион.

По думите на Денис Шмигал „ десетки градове и села ще се окажат изправени пред проблеми с питейната вода, както и достъпа до водоснабдяване за напояване, който може да спре и да докара до суши и неприятни реколти “.

„ Това заплашва международната продоволствена сигурност “, добави Шмигал, определяйки унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа, приписвано от неговото държавно управление на Русия като „ терористичен акт “, „ закононарушение против човечеството “ и „ екоцид “.

Разрушаването на язовир „ Каховка “ също по този начин значи, че „ минимум 150 тона машинно масло са изтекли в реката, с риск още 300 тона да изтекат в нея ", което съставлява „ опасност за флората и фауната ", сподели още министър председателят на Украйна.

Разпространението на заболявания, както и вероятно всеобщо измиране на рибата, което може да провокира ботулизъм, обезпокои украинското министерство на опазването на здравето след скъсването на стената на язовир „ Каховка “ в Южна Украйна.

Министерството уточни през днешния ден в изказване във Facebook, че химикали и патогени могат да обхванат в кладенци и водоизточници в наводнената Херсонска област.

Експерти на министерството към този момент са на терен и проучват водни проби.

Междувременно Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации предизвести за отрицателните последствия за глада по света от унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа.

" Масовото наводняване унищожава новопосятото зърно, а с него и вярата за 345 милиона гладуващи по света, за които украинското зърно е спасението им от гладна гибел ", сподели през днешния ден завеждащият представителството в Берлин на Световната стратегия по прехраната, Мартин Фрик, пред ДПА.

Запасите на антибиотици в Херсонска област ще бъдат увеличени, с цел да могат да се лекуват повече хора със стомашно-чревни проблеми.

Украинските управляващи споделиха също, че в идващите три до пет дни равнището на водата още веднъж ще спадне, което евентуално ще докара до всеобщо измиране на рибата.

Консумацията на риба е неразрешена за да се минимизира риска от ботулизъм - отравяне, което е рисково за живота.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР