Русия поставя все по-сериозни препятствия пред изтеглянето на чуждестранни банки

...
Русия поставя все по-сериозни препятствия пред изтеглянето на чуждестранни банки
Коментари Харесай

Размразяване на активи – най-тежкото условие за банките, напускащи Русия

Русия слага все по-сериозни трудности пред изтеглянето на задгранични банки от пазара.

Поредното условие е да размразят съветските си активи, в случай че желаят да изоставен в този момент, оповестява BusinessInsider.

" Заявихме позицията си и тя остава в действие - ще бъдем твърди при освобождението на задграничните банки, като това ще зависи от решението за топене на съветските активи ", съобщи Алексей Моисеев, заместник-министър на финансите на Русия, представен от Reuters.

Западните страни и техните съдружници са замразили активи на съветската централна банка в чужбина на стойност над 300 милиарда $ като част от глобите против Русия поради пълномащабната ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Не е ясно какъв брой от тези съветски активи са били замразени от западните банки.

Коментарите на Моисеев идват в миг, когато режимът на президента Владимир Путин продължава да постанова от ден на ден наказателни ограничения на непознатите компании, които се пробват да излязат от съветския пазар.

Въпреки че единствено два месеца след началото на войната в Украйна 1000 компании оповестиха, че непринудено понижават активността си, единствено 535 от тях са създали това, откри настоящо изследване на Йейлския университет, което беше обновено на 3 септември.

Но това не е заради липса на опит: Над 2000 компании са желали утвърждение за овакантяване на съветския пазар, само че напредъкът е бил муден, наред с други аргументи, заради логистични забавяния.

Освен това Москва начислява на напускащите компании такса за излизане от пазара в размер на най-малко 10% от цената на продажбата на локалния бизнес.

От март 2023 година съветското държавно управление стартира и да изисква от продавачите от " недружелюбни страни " да подаряват най-малко 10% от приходите от продажбата в съветския бюджет.

Raiffeisen Bank – най-голямата западна банка, която към момента е в Русия и работи по продажбата или отделянето на локалния си бизнес, съобщи в доклада си за полугодието, оповестен на 1 август: " Местните и интернационалните закони и разпореждания, регулиращи продажбата на бизнес в Русия, са обект на непрекъснати промени. "

По време на петъчния конгрес Моисеев съобщи, че една задгранична банка е подала молба за продажба на активите си в Русия. Той не назова името й, само че добави, че Raiffeisen Bank не е подавала такова заявление.

Докато западните банки са насочени към евакуиране от съветския пазар, китайските се пробват да запълнят техните места.

Четирите огромни китайски банки - Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China са нараснали над четири пъти кредитирането си за Русия сред февруари 2022 година и март 2023 година, заяви Financial Times. В началото на февруари 2022 година тези банки са имали обща експозиция от 2,2 милиарда $ към банковия бранш на Русия. В края на март 2023 година тя е повишена до близо 10 милиарда $, добавя FT.

Припомняме, че през август Московски съд забрани на две огромни швейцарски банки - UBS и Credit Suisse да изоставен съветските си дъщерни сдружения. Базираната в Москва банка Zenit изиска възбраната, като се е базира на опасения за загуба на пари при положение на излизане на двете швейцарски банки.

Въпросът породи поради синдикиран заем, провиснал през 2021 година на основаната в Люксембург селскостопанска компания Intergrain. Zenit беше един от синдикираните кредитори, а Credit Suisse, която в това време беше добита от UBS – беше кредитен сътрудник по заема.

Zenit е декларирала пред московския съд, че счита, че съветските дъщерни сдружения на UBS и Credit Suisse се готвят да прекратят активността си в страната. Освен това, банката е поискала от съда да запорира средства, принадлежащи на UBS и Credit Suisse, само че молбата не е била задоволена, по данни на Reuters. Следващото правосъдно съвещание е планувано за 14 септември.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР