Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и

...
Русия получи в Истанбул от Украйна ясно формулирана позиция и
Коментари Харесай

Москва: Получихме от Киев ясни предложения, ще ги проучим

Русия получи в Истанбул от Украйна ясно дефинирана позиция и оферти, които ще бъдат проучени и показани пред съветското държавно управление. Това сподели през днешния ден пред публицисти след края на руско-украинските договаряния в турския мегаполис ръководителят на делегацията на Русия Владимир Медински, представен от ТАСС.

" Получихме от Украйна оферти за разглеждане, нейната ясно дефинирана позиция за включването им в контракт. Тези оферти ще бъдат прегледани в скоро време и ще бъдат показани на президента (Владимир Путин). Тогава ще бъда даден съответният ни отговор ", означи Медински, който е асистент на Путин.

Ръководителят на съветската делегация сподели, че страната му е получила от Украйна писмени оферти, потвърждаващи нейния блян към безпристрастен и безядрен статут. По думите му предложенията включват отвод от произвеждане и разполагане на всички типове оръжия за всеобщо поразяване, както и възбрана за разполагане на украинска територия на задгранични военни бази и войски.

Русия предлага да се организира среща сред президентите на Русия и Украйна, Владимир Путин и Володимир Зеленски, по едно и също време с парафиране на контракт сред двете страни на равнище министри на външните работи , сподели Медински.

" След днешния обширен диалог съгласувахме и предлагаме решение, в сходство с което срещата сред държавните глави е допустима по едно и също време с парафиране на контракт от външните министри, още повече че сега на това парафиране и разглеждане на детайлите на контракта е допустимо разискване на разнообразни политически нюанси и детайлности ", означи ръководителят на съветската делегация.

" По този метод, при изискване че работим бързо по контракта и реализираме нужните взаимни отстъпки, опцията за подписване на мир ще стане доста по-близка ", увери Медински. По думите му Украйна моли окончателното решение по контракта с Русия да бъде признато на среща на държавните глави.

" Предложенията на Украйна допускат, че Русия не възразява против приемането й в Европейския съюз ", сподели Медински и добави, че предложенията на Киев по гаранциите за сигурност за Украйна не се разгръщат върху територията на Крим, Севастопол и " обособени региони " от Донбас . По думите му писмените оферти на Киев допускат отвод от желания да си върне Крим и Севастопол по боен път, като те включват и лист на страните бъдещи гаранти на сигурността на Украйна.

Руското министерство на защитата реши да понижи фрапантно военната си интензивност в направленията Киев и Чернигов. Това заяви на брифинг заместник-министърът на защитата на Русия Александър Фомин, съобщи ТАСС.

Новината идва на фона на договарянията сред съветската и украинската делегации в Истанбул, които започнаха по-рано през днешния ден.

" Тъй като договарянията по подготовката на контракт за неутралитет и неядрен статут на Украйна и даването на гаранции за сигурност на Украйна минават към практическа реализация, отчитайки правилата, разисквани по време на днешната среща, МО на Русия взе решение за фрапантно понижаване на военната интензивност в Киевска и Черниговска област ", разясни той.

Според Фомин това се случва за повишение на взаимното доверие и основаване на нужните условия за продължение на договарянията и реализиране на крайната цел - договаряне и сключване на гореспоменатия контракт.

" Предполагаме, че в Киев ще бъдат взети съответни основни решения и ще бъдат основани условия за по-нататъшна естествена работа ", добави зам.-министърът на защитата на Русия.

Фомин съобщи още, че Генералният щаб на съветските въоръжени сили ще даде повече детайлности за взетите решения след завръщането на съветската делегация в Москва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР