Русия показва хиперзвукови ракети на Ким на Северна Корея, бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира хиперзвуковите ракети Кинжал“ на
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун инспектира хиперзвуковите ракети „Кинжал“ на Русия, както и стратегическите бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, в последната спирка от обиколката си в Русия космически, военни и други технологични съоръжения в Далечния изток на страната, според медийни съобщения на руски език.

Олег Кожемяко, губернаторът на руския Приморски регион, обяви пристигането на Ким в град Артьом, на около 40 километра (25 мили) североизточно от Владивосток в събота.

Кожемяко пусна видео, показващо пристигането на усмихнатия Ким на борда на личния му брониран влак и посрещнат от деца, поднасящи цветя.

След като пристигна в Артьом, Ким отпътува за летището във Владивосток точно извън града, където му бяха показани руските стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, и други бойни самолети от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и други висши военни.


Шойгу представи на лидера на Северна Корея най-новата руска ракета, хиперзвуковата „Кинжал“, която се носи от изтребителя МиГ-31.

На Ким бяха показани и три модела стратегически бомбардировачи – Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3, според руската информационна агенция Интерфакс, самолети, които редовно се използват от Русия за изстрелване на ракети в продължаващата война в Украйна.

„Може да лети от Москва до Япония и след това обратно“, каза Шойгу на Ким за един от самолетите.

Ким бе показан да пита как са изстреляни ракети от самолета. Руски служител му каза, че стратегическите бомбардировачи са една от ключовите части на руските ядрени сили.

Започвайки посещението си в Русия в сряда с провеждането на среща на върха с президента Владимир Путин на главното космодрум Восточни на Русия, лидерът на Северна Корея се появи отново в петък в далекоизточния град Комсомолск на Амур за посещение на завод, произвеждащ Руските изтребители Су-57.

Официалната корейска централна информационна агенция на Пхенян заяви в събота, че по време на посещението си в завода за самолети в Комсомолск на Амур Ким е изразил „искрено уважение“ към това, което той описа като бързо напредващите авиационни технологии на Русия, които според него са „изпреварващи външните потенциални заплахи”, подчертават още руските медии в коментар.

Руският кабинет пусна в петък видео, показващо Ким на издигната платформа, гледащ пилотската кабина на боен самолет Су-57, докато слуша пилота му. Ким също засия и плесна с ръце, когато изтребител Су-35 кацна след демонстрационен полет.

Експертите казаха, че потенциалното военно сътрудничество между Русия и Северна Корея след посещението на Ким може да включва усилия за модернизиране на остарелите военновъздушни сили на Северна Корея, които разчитат на военни самолети, изпратени от Съветския съюз през 80-те години.

Ким също трябваше да посети руските военноморски кораби във Владивосток по-късно в събота.

Путин и Ким обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството, когато се срещнаха в сряда, но руският лидер каза пред репортери, че Москва „няма да наруши нищо“, имайки предвид дългогодишните санкции, наложени на Северна Корея от Обединените нации.

Съединените щати обаче предупредиха, че Русия е напреднала в преговорите със Северна Корея за получаване на достъп до запаси от артилерия и ракети, които могат да бъдат използвани от Москва във войната й в Украйна.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР