Русия поиска вчера незабавното освобождаване на високопоставен православен духовник, задържан

...
Русия поиска вчера незабавното освобождаване на високопоставен православен духовник, задържан
Коментари Харесай

Русия настоява за незабавното освобождаване на украински духовник, задържан в Киев

Русия изиска през вчерашния ден незабавното освобождение на почитан православен свещеник, арестуван в Киев по съмнение в разпалване на религиозна ненавист и оправдаване на нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Киевски съд подреди в петък задържане в прелиминарен арест за митрополит Павло, върховен представител на Украинската православна черква, който беше под домакински арест от април насам, напомня Българска телеграфна агенция.

„ Изискваме прецизно съблюдаване от режима в Киев на неговите интернационалните правни отговорности, незабавното освобождение на митрополит Павло, който страда от тежко заболяване, и обезпечаването на подобаваща здравна помощ за него ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Путин разиска с президента на РЮА зърнената договорка и африканската мирна самодейност за Украйна
Тя назова задържането на Павло „ следващата политическа демонстрация произвол и безвластие “, свързвайки случая с украинските дейности за изпъждане на православни монаси от прочут манастир в Киев.

Украйна предприе репресивни ограничения против свързаната с Москва Украинската православна черква, изтъквайки, че тя е проруска и сътрудничи на Москва. УПЦ отхвърля това и твърди, че е прекъснала всички връзки с Москва предходната година. Много от нейните църкви обаче бяха претърсени, а на десетки духовници са повдигнати обвинявания.

В четвъртък Службата за сигурност на Украйна сподели, че е уведомила Павло за нови обвинявания по отношение на обещано от него изявление за медия, в което се твърди, че той е отрекъл съществуването на Украйна като суверенна страна.

Главата на Руската православна черква патриарх Кирил през вчерашния ден се обърна към папа Франциск, генералния секретар на Организация на обединените нации и други религиозни и политически фигури, с цел да търси поддръжка за арестувания свещеник. „ Призовавам ви да обърнете внимание на продължаващото гонене на каноничната Украинска православна черква в Украйна и да вземете всички вероятни ограничения за отбрана на митрополит Павло... от беззаконно гонене “, посочи патриарх Кирил.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР