Русия подготвя законопроект, който ще узакони частните военни компании и

...
Русия подготвя законопроект, който ще узакони частните военни компании и
Коментари Харесай

Русия отново обмисля да узакони частните военни компании

Русия приготвя законопроект, който ще узакони частните военни компании и който ще регламентира активността им. Това сподели депутатът Михаил Емелянов за телевизия РТ и официоза " Российская газета ".

Според него документът ще се внесе в съветската Дума до края на месеца. Целта е активността да се контролира по този начин, че да излезе от " сенчестия " бранш, в койт се намира в момента; да им се забрани да нарушават суверенитета или да трансформират граници на страни или да създават, купуват или съхраняват оръжия за всеобщо поразяване. Руските ЧВК ще работят с лицензи, ще им се забрани да смъкват законните органи на властта и да вземат участие в противозаконни интервенции, а личният състав им ще работи в чужбина " единствено по молба на законните управляващи в (съответните) страни ".
.
От друга страна законът ще разреши чиновници на фирмите да вземат участие в контратерористични интервенции в чужбина, както и в отбрана на суверенитета на непознати страни, и защита на ообекти като залежи на петрол и газ и железопътни трасета. (Смята се, че най-голямата съветска частна военна компания - " Вагнер " - се занимава с последните действия, свързани с защита, в Сирия). " Российская газета " отбелязва, че в случай че предлагането се трансформира в закон, то ще разреши на Русия да употребява техни чиновници в разнообразни военни интервенции.

Темата бе повдигната на конференция на съветския външен министър Сергей Лавров на 15 януари. Тогава първият посланик на Русия прикани да се създаде ясна законодателна база. Лавров, който означи, че практиката да се употребяват ЧВК в разнообразни страни по света към този момент се популяризира и че е належащо да се подсигурява, че участниците в тях са правно " предпазени ", съобщи РБК. В поддръжка на тази концепция се е изказвал и президентът Владимир Путин. От Кремъл към този момент отхвърлят да разясняват концепцията - представителят на Путин Дмитрий Песков сподели за публицисти, че не е знаел за съществуването на сходен законопроект.

" Без права и привилегии "

Това обаче не е първият опит за заверка на тези компании - имаше два надлежно през 2012 и 2014 година, само че те бяха отхвърлени като противоконституционни.

Макар на доктрина основаването и присъединяване в сходни компании да се смятат за наказателно закононарушение (второто се санкционира с от три до седем години затвор), по данни на " Ройтерс " минимум 130 руснаци, които не са част от военния контингент на страната, са починали при сражения в Сирия от януари до септември 2017 година

Според ръководителя на Военната гилдия на юристите в Москва Владимир Тригнин законът е нужен, тъй като сега работещите за ЧВК и фамилиите им " нямат права и привилегии като наемници ", не са под никаква отбрана, нямат застраховки, макар че могат да извършват задания от държавно значение на територията на други страни. Според Руслан Левиев от групата Conflict Intelligence Team, представен от РБК, най-големият проблем за съветските ЧВК не е признанието, а оръжието: нужни са им бази с боеприпас и бронетехника за образование на бойци, а по актуалното съветско законодателство не могат да владеят подобен боеприпас.

Изданието обаче цитира и шефа на друга частна военна компания - " РСБ-Групп " - Олег Криницин - съгласно който ЧВК по този начин или другояче работят оттатък рамките на Русия и нито една непозната страна няма да признае въпросното законодателство. Представители на съветския сенат пък предизвестяват, че е нужно ЧВК да минат на послушание на Министерството на защитата,за да е несъмнено, че няма да бъдат наети от " неприятели " на Русия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР