Русия плащала на високопоставени евродепутати, за да повлияят на предстоящите

...
Русия плащала на високопоставени евродепутати, за да повлияят на предстоящите
Коментари Харесай

Москва плащала на евродепутати, за да повлияят на европейските избори

Русия плащала на високопоставени евродепутати, с цел да повлияят на идните европейски избори през юни, заяви „ Политико “.

Скандалът гръмна преди два дни. Той бързо получи името „ Катаргейт “. Разкритията стават по-малко от три месеца преди изборите за Европейски парламент. Те ще се проведат във всички страни членки на Европейски Съюз сред 6 и 9 юни.

Първо на 27 март държавното управление на Чехия глоби уеб страницата Voice of Europe („ Гласът на Европа “, който разгласи за част от проруска интервенция за въздействие. Ден по-късно белгийският министър председател Александер де Кро съобщи пред Федералния парламент в Брюксел, че Русия е влезнала в контакт с евродепутати и им е платила, с цел да популяризират кремълската агитация. Той обаче не назова съответни имена.

Знае се единствено, че разкритията са осъществени взаимно от управляващите в Белгия и Чехия.

Прага наложи наказания и на украинския олигарх Виктор Медведчук, който е доближен на съветския президент Владимир Путин, както и на разположение на име Артьом Павлович Марчевски – хипотетичен участник в интервенцията на Москва.

Медведчук управлява от Русия интервенция на въздействие на територията на Чехия, оповестиха управляващите в Прага.

Същевременно следствие организират и службите за сигурност в Полша, съобщи Ройтерс. Те конфискували 48 500 евро и 36 000 $. Разследването е част от трансгранична интервенция и се извърша в столицата Варшава и западния град Тихи.

разгласява редица диалози с евродепутати, най-вече от крайната десница, от евроскептични партии, борещи се против Зеления пакт и предричащи скорошно раздробяване на Европейски Съюз, както и отправящи нападки против Украйна. Няма обаче намек, че тези хора са получавали пари.

В тази страница не попадат български евродепутати, откри инспекция на Клуб Z. В момента страната ни няма представители в извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД) в Европейския парламент. В края на януари Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) огласи изследване, съгласно което партия „ Възраждане “ ще вкара най-малко трима евродепутати. Според прогнозата групировката, ръководена от Костадин Костадинов, ще стане част точно от ИД.

Voice of Europe има своите корени в Нидерландия     написа локалният вестник NRC. Свързан със уеб страницата бизнесмен работил за извънредно десния водач Тиери Боде от Ниската земя през 2016 година Целта била в Нидерландия да бъде проведен референдум, на който гласоподавателите да кажат „ не “ на съглашение за политическо асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна.

Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола е осведомена с изказванията, сподели неин представител, само че не даде повече детайлности.

„ Русиягейт “ е третият скандал, раздрусал Екологичен потенциал за малко повече от година.

Първо в края на 2022 г стана ясно, че евродепутати са били подкупвани от Катар, с цел да лобират в интерес на емирството. Това стана сега, в който там се организираше международното състезание хо футбол.

Преди два месеца пък латвийската евродепутатка Татяна Жденока бе уличена като съветски сътрудник. Разкритията станаха с присъединяване на българския проверяващ публицист Христо Грозев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР