Русия отдава ключово значение на поддържането на мира и сигурността

...
Русия отдава ключово значение на поддържането на мира и сигурността
Коментари Харесай

Руското външно министерство заяви, че поддържането на мира в Каспийско море е от ключово значение

Русия отдава основно значение на поддържането на мира и сигурността без външна интервенция в Каспийския район на фона на сложна геополитическа обстановка. Това сподели заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко на VIII Каспийски медиен конгрес в Астрахан. Текстът на речта е оповестен на уеб страницата на съветското външно министерство.

" Каспийско море със своето географско състояние, голям ресурсен капацитет и фактора на преплитане на цивилизациите, живеещи тук, е от огромно значение за Руската федерация. В актуалните сложни геополитически условия ние отдаваме основно значение на взаимното поддържане на мира, непоклатимост и сигурност в Каспийския район без външна интервенция.Заинтересовани сме от неговото стабилно развиване, пълномащабна реализация на икономическия, транспортния и логистичния капацитет в интерес на всички крайбрежни страни “, сподели още висшият посланик.

Руденко акцентира, че Москва е за „ цялостно развиване “ на съдействието в каспийската „ петорка “ (Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран, Азербайджан) и последователното институционализиране на този развой.

„ Важна задача е да се обезпечи рационално потребление на ресурсите, да се отбрани и резервира естествената среда на този неповторим контейнер, да се обезпечи екологична и транспортна сигурност в каспийските води “, продължи заместник-ръководителят на съветското външно министерство.

„ Темата на сплитяването на Каспийско море, следено през последните години, е доста необходимо. Ние изхождаме от обстоятелството, че „ този и други каспийски въпроси би трябвало да бъдат решени извънредно от петте крайбрежни страни, както е планувано в Конвенцията за правния статут на Каспийско море. Принципите на активност на каспийските страни, заложени в този документ и доказани от президентите на нашите страни, са надеждна правна основа за продуктивна взаимна работа ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР