Русия взривява „нехуманността“ на изпращането на снаряди с обеднен уран от САЩ в Украйна

...
Русия осъди плана на Вашингтон да предостави на украинската армия
Коментари Харесай

Русия осъди плана на Вашингтон да предостави на украинската армия боеприпаси, съдържащи обеднен уран, като част от нов пакет от помощ за Киев на стойност 1 милиард долара, описвайки решението да предоставите спорните оръжия като нечовешки.

Пентагонът заяви в сряда, че боеприпаси с обеднен уран за произведени в САЩ танкове Abrams ще бъдат част от нов военен пакет на стойност до 175 милиона долара, от повече от 1 милиард долара за гражданска и отбранителна подкрепа, предоставена от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви в украинската столица Киев.

„Решението на администрацията да доставя оръжия с обеднен уран е показател за нехуманност“, каза руското посолство във Вашингтон в приложението за съобщения Telegram след съобщението.

„Ясно е, че с идеята си за нанасяне на „стратегическо поражение“ Вашингтон е готов да се бие не само до последния украинец, но и да унищожи цели поколения“, казаха от посолството.

„САЩ умишлено прехвърлят оръжия с безразборни ефекти“, добави посолството.

„Той е напълно наясно с последствията: експлозиите на такива боеприпаси водят до образуването на движещ се радиоактивен облак. Малките частици уран се отлагат в дихателните пътища, белите дробове, хранопровода, натрупват се в бъбреците и черния дроб, причиняват рак и водят до инхибиране на функциите на целия организъм.”

Заедно със снарядите с обеднен уран за танкове, които САЩ планират да доставят на Украйна, новият пакет за военна помощ включва противотанкови ракети Javelin, тактически аеронавигационни системи и допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), според към Пентагона.

Въпреки че Обединеното кралство изпрати боеприпаси с обеднен уран в Украйна по-рано тази година, това ще бъде първата доставка от САЩ в Украйна на спорните бронебойни снаряди и се очаква да предизвика спорове относно използването на такива оръжия на бойното поле.

САЩ бяха широко критикувани наскоро за изпращането на касетъчни бомби в Украйна, въпреки опасенията относно опасностите, които тези оръжия представляват за цивилните.


Използването на снаряди с обеднен уран не е забранено от международното право.

Употребата им обаче се обсъжда ожесточено, като противници като Международната коалиция за забрана на уранови оръжия казват, че има опасни рискове за здравето от поглъщане или вдишване на прах от обеднен уран, включително рак и вродени дефекти.

Уранът е изключително плътен метал – около 1,7 пъти по-плътен от оловото – и е толкова твърд, че не променя формата си, когато удари цел. Страничен продукт от обогатяването на уран, боеприпасите с обеднен уран могат лесно да пробият бронята и да се самозапалят в изпепеляващ облак от прах и метал.

Не е радиоактивен

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в сряда, че боеприпасите не са радиоактивни и „не са близо до“ сферата на ядрените оръжия.

„Това е често срещан вид боеприпаси, които се използват особено заради способностите си за пробиване на броня“, каза той.

След предоставянето на боеприпаси с обеднен уран от Обединеното кралство през март, руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще „отговори по съответния начин“ и обвини Запада в разполагането на оръжия с „ядрен компонент“.


Руският външен министър Сергей Лавров също каза по това време, че боеприпасите са „стъпка към ускоряване на ескалацията“.

Путин обяви, че Русия ще отговори на Обединеното кралство, като разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус – първото извън Русия след падането на Съветския съюз.

Блинкен каза в сряда, че последната помощ за Киев ще гарантира, че Украйна „има това, от което се нуждае“, за да успее в продължаващата си контраофанзива срещу руските сили, и също така ще укрепи дългосрочните отбранителни способности на Украйна.

„Разбира се, виждаме важния напредък, който се постига сега в контранастъплението, и това е много, много окуражаващо“, каза Блинкен пред президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви в сряда, че украинската армия продължава да отчита напредък срещу фронтовите линии на Русия в контранастъплението, особено около град Бахмут в района на Донецк и Роботине в района на Запорожие.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР