Русия очевидно е засилила своята информационна операция, за да представи

...
Русия очевидно е засилила своята информационна операция, за да представи
Коментари Харесай

ISW: Русия продължава с дезинформацията и натиска над украинско население

Русия явно е засилила своята осведомителна интервенция, с цел да показа погрешно Украйна като терористична страна, евентуално да сложи осведомителни условия за противопоставяне на напъните Русия да бъде избрана като терористична страна. Няколко съветски източника направиха непроверени изказвания, че чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ ) са задържали украински жители за хипотетично обмисляне на " терористични офанзиви " в Свердловска, Московска и Брянска области на 12 октомври.

Toова пишат в ежедневния разбор на хода на войната в Украйна от " Института за проучване на войната " (ISW). 

Руските блогъри по този метод ускориха реториката, обвинявайки Украйна, че е терористична страна и призовавайки съветските управляващи да засилят процедурите за " контраразузнаване " и публично да дефинират Украйна като терористична страна.

Твърденията за подготовка за хипотетична и подривна украинска активност в Русия са в сходство с опита да се слагат осведомителни условия, с цел да се отговори на опитите на Украйна публично да дефинира Русия като терористична страна, изключително след неотдавнашните масирани офанзиви против сериозна украинска инфраструктура и жилищни региони. Руското осведомително пространство също може да слага условия, с цел да оправдае по-нататъшни масирани удари по украинските тилови райони; макар че, както ISW оцени по-рано, тези тактики са част от съветския метод на война и евентуално ще бъдат употребявани без значение от осведомителните условия.
 Путин ще бъде недопечен с Украйна и я съпостави с терористична организация
Путин ще бъде недопечен с Украйна и я съпостави с терористична организация

Вече не е допустимо да се оставят без отговор сходни закононарушения

Руските управляващи може също по този начин да слагат условия за офанзиви под подправен байрак против Русия, завършени като осъществени от Украйна терористични актове.

Руските сили може да са докарали личен състав, обвързван с Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC), в окупирани региони в Украйна, с цел да образоват съветските войски да употребяват дронове Shahed-136. Украинският център за опозиция заяви на 12 октомври, че съветските сили са довели неизяснен брой ирански инструктори в Дзанкой в ​​Крим и пристанище Зализний и Хладивци в Херсонска област, с цел да обучат съветските сили по какъв начин да употребяват атакуващи дронове Shahed-136.

Центърът за опозиция съобщи, че иранските инструктори директно управляват изстрелването на дронове по цивилен цели в Украйна, в това число в Николаевска и Одеска области.

IRGC е по-специално главният оператор на инвентара на иранските дронове, тъй че тези ирански инструктори евентуално са чиновници на IRGC или свързани с IRGC.
 Русия пусна ирански дронове по Харков, Одеса и Николаев
Русия пусна ирански дронове по Харков, Одеса и Николаев

Ракети удариха Запорожие

Руски източници настояват, че украинските сили са траяли да организират контранастъпателни интервенции в посока Сватово и Кремина на 12 октомври. Руски източници настояват, че съветските сили са отблъснали украинските сили в покрайнините на Кисливка, Харковска област (25 км северозападно от Сватово).

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили също са отблъснали украински офанзиви в посока Табаевка (24 км северозападно от Сватово) и Орлянка (29 км северозападно от Сватово) в Харковска област и в посока Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватове).

Руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали до покрайнините на Вилшана (44 км северозападно от Сватово) и са подсилили позиции в Дворчина (54 км северозападно от Сватово) със системи за противовъздушна защита на 12 октомври.

Руски източници настояват, че украинските сили несполучливо са се пробвали да пресекат река Жеребец северозападно от Креминна покрай Райгородка, Кармазиновка, Андриевка, Макеевка и Новолюбивка в Луганска област.

ISW не може да оцени тези съветски изказвания и не предвижда придвижване на украинската земя.

Украински източници оповестиха, че съветските сили са траяли обикновен заобиколен огън в посока Купянск.
 28 ракети са изстреляни против Украйна във втората вълна от офанзиви
28 ракети са изстреляни против Украйна във втората вълна от офанзиви

Киев е свалил и ирански дронове

Руските сили продължиха да организират контраатаки западно от Кремина, до момента в който укрепваха отбранителните позиции в региона на Сватове-Креминна на 12 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са отблъснали съветска наземна офанзива против Новосадово (16 км западно от Кремина), макар неотдавнашните съветски изказвания, че Руските войски завладяват селището.

Руски блогър твърди, че украинските сили към момента работят в Терни и Ямполовка (и двете на 17 км западно от Кремина), макар сходни изказвания, че съветските сили неотдавна са окупирали тези селища.

Руският блогър добави, че съветските сили са си върнали контрола над левия бряг на река Жеребец и че регионът към Торске сега е сива зона, макар че ISW не може без значение да ревизира тези изказвания.

Украински източници и източници в обществените медии оповестиха, че съветските сили не престават напъните за основаване на окопи и укрепени отбранителни позиции по линията Кремина-Сватово.

Украински източници също оповестиха, че съветските сили не престават да минират мостове и територия към Кремина-Сватово.

Руски източници настояват, че съветските сили изцяло управляват автомагистралата Кремина-Съветово, макар предходни отчети за обстрел на пътя от украински сили и осъществяване на разследващи интервенции в региона.

Руските сили може да организират контраатаки западно от Кремина, с цел да забавят украинския прогрес и да завоюват време на съветските сили за укрепване и доставяне на части и подсилване на отбранителните позиции в региона на Кремина-Сватово. Въпреки това, съветските детайли в тази област евентуално са доста незадоволителни. Говорителят на администрацията на Одеска област Сергей Братчук, базирайки се на неуточнени партньорски източници, заяви на 12 октомври, че елементи от съветския 488-ми мотострелков полк от 144-та гвардейска мотострелкова дивизия, ситуиран покрай Кремина, изпитват сериозни проблеми със снабдяването, откакто украинските сили удариха съветски колони за доставяне в региона на 10 и 11 октомври.

Руските източници не престават да настояват, че украинските войски са провели контранастъпателни интервенции в северозападната и западната Херсонска област на 12 октомври.

Украински военни потвърдиха, че украинските войски са освободили пет обитаеми места в северната част на Херсонска област и по различен метод резервираха оперативно безмълвие във връзка с съответни украински сухопътни маневри в тази област на 12 октомври. Южното оперативно командване на Украйна означи, че украинските войски сполучливо възвърнаха контрола над Нововасиловка, Новогрихоривка, Нова Камянка, Трифоновка и Червоне - всички селища в северната част на Херсонска област в границите на 25 км южно от границата на Днепропетровска област, които украинските сили освободиха към 4 октомври.

Украински военни чиновници също по този начин означиха, че украинските войски не престават акцията си за блокиране, с цел да се насочат към зони на съветска централизация и военни активи в област Херсон, с цел да поддържат настоящите наземни маневри.

Жители на Херсонска област разгласиха фотоси на следствията от украинските удари покрай град Херсон в регионите Чорнобаевка и Комишани, в региона на Нова Каховка-Берислав и югозападно от град Херсон в Нова Збуривка.
 Украйна пред режим на тока поради Запорожката АЕЦ
Украйна пред режим на тока поради Запорожката АЕЦ

Премиерът Денис Шмигал прикани популацията да понижи потреблението на сила

Руските сили продължиха наземните офанзиви в Донецка област на 12 октомври. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили отблъснаха съветските наземни офанзиви покрай Бахмут; на североизток от Бахмут покрай Соледар, Спирне и Бахмутске; и на юг от Бахмут покрай Майорск, Иванград и Николаевка.

Руски източник повтори изказванията, че силите на групата " Вагнер " са се окопали в Иванград и са напреднали на няколко километра от центъра на Бахмут.

Руски източник също твърди, че съветските сили са завладяли неустановен " значим " пътен възел североизточно от Бахмут, евентуално се отнася до кръстовището E40 и T1302.

Украинският общоприет щаб заяви в допълнение, че украинските сили са отблъснали съветски наземни офанзиви западно от Авдиевка покрай Первомайске и западно от град Донецк покрай Красногоровка.

Руски източници настояват, че 100-та бригада на Донецката национална република (ДНР) е направила неустановен прогрес към Невелске, северозападно от град Донецк.

Руското министерство на защитата твърди, че съветските сили са отблъснали украинска наземна офанзива покрай Новодаровка в източната Запорожка област.
 Украйна: Руската войска нанесла десетки удари за денонощие
Украйна: Руската войска нанесла десетки удари за денонощие

Авиацията на Украйна е нанесла 27 удара

Руските сили евентуално укрепват фронтовата линия в Запорожка област от 12 октомври. Прокремълската съветска медия РИА Новости заяви изказванията на съветски боец, че съветските сили са оборудвали отбранителни линии по фронта Орихив-Полохи и са подготвени да настъпят.

Руските сили евентуално не са в положение да организират настъпателни интервенции в Запорожка област; обявата на РИА Новости евентуално е отговор на продължаващото безпокойствие на блогърите по отношение на украинската контраатака на юг. Руските милблогъри не престават да показват угриженост, че украинските сили се готвят да стартират контранастъпление в Запорожка област, само че са разграничени по отношение на това дали офанзивата е неизбежна или отсрочена.

Руската войска може да е подсилила Запорожкия фронт с елементи от 58-а общовойскова войска (CAA). Руски източници разгласиха фрагменти на съветски танк Т-90М на непостоянен детайл от 58-ма Обединена войска (ОБА), който стреля по цел в неуточнена зона по фронтовата линия в Запорожка област.

Украински и западни източници по-рано оповестиха, че 58-ма CAA е мощно влошена, а съветски източници оповестиха на 9 септември, че съветският производител на танкове Уралвагонзавод е доставил партида танкове Т-90М на съветското министерство на защитата и е наредил на заводите да работят непрекъснато, с цел да усилят производството.

Руските военни продължиха да се сблъскват с проблеми с главното персонално съоръжение  на бойците - в това число зимно съоръжение. Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев разгласи, че севастополска предприемаческа марка за облекло е провела група от локални шивачки и е ушила гратис съвсем 400 чифта термобельо за съветските сили, когато марката е научила, че съветските сили се нуждаят от зимно облекло.

Развожаев съобщи, че ще закупи в допълнение 1000 чифта термобельо, с цел да подкрепи снабдяването на съветските сили.

Един съветски милблогър съобщи, че съветските бойци се оплакват прекалено много и че неналичието на съществени хранителни запаси като долни дрехи, тоалетна хартия и сапун е просто сурова действителност на войната.

Продължаващото омаловажаване на тези проблеми от съветското МО може в допълнение да понижи успеваемостта на напъните на Русия за готовност. Руското МО акцентира, че всички мобилизирани военнослужещи получават съвременно съоръжение, защитни средства, здравно, тактическо съоръжение, уместно полево облекло и комплекти за първа помощ.

Руските сили евентуално също изпитват дефицит на по-модерно съоръжение. Руски милблогър разпространява съветска самодейност за групово финансиране за даване на съветски бойци на други доставки като транспортни средства, термовизионни камери, безпилотни летателни апарати (UAV) и информационно съоръжение на равнище батальон и бригада.

Руското държавно управление продължава да изпраща едва дисциплинирани мобилизирани руснаци в Украйна с малко или никакво образование. Съобщава се, че неизвестен украински боен офицер е декларирал, че стотици съветски наказани, които са били помилвани за борба, към този момент са се появили на бойното поле в Украйна и че някои са отсъствали без позволение.

Повече от 100 съветски наборници от Брянск са отказали да се разположат в Украйна от базата си в Солоти, Белгородска област.

Украинският общоприет щаб заяви, че 500 мобилизирани заместници, оборудвани със руско съоръжение, към този момент са се включили към съветската 205-а обособена мотострелкова бригада от 49-та общовойскова войска в борба в Украйна.

Руските и чиновници на окупационната администрация не престават да ползват насилствени ограничения против жителите на окупираните от Русия територии , с цел да генерират насилствена поддръжка за съветските военни интервенции в Украйна. Кметът на Мелитопол Иван Федоров заяви на 11 октомври, че чиновници на съветската и окупационната администрация са задържали и изтезавали повече от 700 поданици на Мелитопол в гонене на насилствени признания и за принуждаване към съдействие с окупационната администрация на Запорожие.

Федоров също заяви на 12 октомври, че чиновници на съветската и окупационната администрация са принудили жителите на Мелитопол да дарят кръв за ранени съветски бойци.

Украинският център за опозиция заяви на 12 октомври, че съветските сили са разположили боен личен състав и техника в учебните заведения в Ясинувата, Донецка област, Токмак, Запорожка област, и Кадиевка, Луганска област, и в Миролюбовка и Хладивка в Херсонска област.
 Организация на обединените нации осъди анексията на украински територии от Русия
Организация на обединените нации осъди анексията на украински територии от Русия

Резолюцията беше подкрепена от 143 страни

Центърът за украинска опозиция заяви, че разполагането на съветски сили в украински учебни заведения по време на украинската образователна година значи, че тези ограничения значат, че съветските сили употребяват учениците като " живи щитове ", макар че ISW няма без значение удостоверение, че учебните заведения се употребяват от войски или възпитаници в този път.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР