Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата, предаде

...
Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата, предаде
Коментари Харесай

Русия гони двама български дипломати


Русия разгласи двама български дипломати за личност нон грата, съобщи ТАСС.

Русия разгласи двама чиновници на българското посолство в Москва за личност нон грата като ответна мярка. Това се показва в изказване на съветското външно министерство от през днешния ден.

"На 8 април Николай Трифонов, шарже д'афер на Република България в Руската федерация, е бил поканен в съветското външно министерство, където му е била връчена нота от министерството за оповестяване на двама чиновници на българското посолство в Москва за личност нон грата ", се споделя в изказването.

"Тази мярка е в отговор на нестимулираното решение, взето през март от българска страна, да разгласи двама дипломати от съветското посолство в София за личност нон грата ", се показва в известието на ТАСС.

Припомняме, че преди седмица Министерството на външните работи връчи нота за личност нон грата на съветския посланик, който бе упрекнат от българските управляващи в шпионаж.

Нотата беше връчена на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори човек в съветското посолство у нас.

Това се случи ден, откакто беше извършена спецоперация в постройката на ДАНС за търсене на съветски шпиони. Премиерът Кирил Петков съобщи, че е бил осведомен за сериозна диаспора от съветски организации у нас и му било докладвано, че специфични агентури са работили срещу разбирателството сред България и Република Северна Македония, очевидно в интерес на съветския интерес на Балканите.

На 18 март 2022 година България изгони 10 съветски дипломати.

В първите дни на март месец бе оповестено, че Специализираната прокуратура и ДАНС проверяват българин за шпионаж в интерес на Русия - новината пристигна, откакто по-рано стана ясно, че съветски посланик е шпионирал в интерес на страната си на фона на напрегнати връзки сред България и Руската федерация след съветското навлизане в Украйна, поддръжката от нас на европейските и западните наказания и позиция, а и на фона на годишните провокации от страна на съветски дипломати и публични лица на националния ни празник 3 март. Тогава уличеният в шпионаж българин се оказа бригаден военачалник Валентин Цанков, напомня news.bg.

На 18 март 2021 година у нас бяха арестувани шестима души, взели участие в група за шпионаж в интерес на Русия. От Министерството на защитата потвърдиха за двама арестувани свои чиновници, само че от Народното събрание тогава обявиха, че не са известени по каналния ред. Акцията бе избрана от основния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния боен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - чиновници на посолството на Руската федерация у нас, които бяха оповестени за личност нон грата от Министерство на външните работи и им бе даден период за овакантяване на страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР