Русия обяви, че до четвъртък ще изработи практически договорености за

...
Русия обяви, че до четвъртък ще изработи практически договорености за
Коментари Харесай

Решението на Русия за плащане на газа в рубли увеличава риска за нарушени доставки в Европа



Русия разгласи, че до четвъртък ще създаде на практика договорености за задграничните компании да заплащат за нейния газ в рубли, което покачва вероятността от спиране на доставките, защото западните европейски страни до момента отхвърлят настояването на Москва за смяна на валутата за заплащане, оповестява Ройтерс.

Европа получава към 40% от потребления от нея газ от Русия, като вносът за предходната година беше към 155 милиарда кубически метра.
Искането на Путин породи опасения в Германия, водещата европейска стопанска система, която мощно разчита на съветския газ, за ​​потенциални разстройства и влияние върху промишленостите и семействата, в случай че комуналните услуги не заплащат в рубли.

Без съветски доставки немската стопанска система е изправена пред " големи вреди, които би трябвало да бъдат избегнати, в случай че по някакъв метод е допустимо “, сподели основният изпълнителен шеф на E.ON Леонхард Бирнбаум пред немска телевизия, като добави, че страната се нуждае от три години, с цел да стане самостоятелна от съветския газ.

В случай на спиране на доставките, той сподели, че немският регулатор на газовата мрежа ще даде приоритет на отоплението на домовете пред промишлената приложимост на природен газ, тъй че производители, като тези на стомана да вземем за пример, ще понесат първичната тежест от всевъзможни съкращения на доставките.

Данните от Gas Infrastructure Europe демонстрират, че местата за предпазване на газ в Европейския съюз са запълнени на този стадий на едвам 26%, което акцентира предизвикването да се размени Русия като снабдител на синьото гориво.

По-рано този месец Европейската комисия предложи законодателство, което изисква страните от Европейски Съюз да запълнят хранилищата до най-малко 80% до 1-ви ноември тази година и на 90% преди всеки зимен сезон през идващите години.

Маркус Креббер, основен изпълнителен шеф на най-голямата немска компания комунална компания RWE и клиент на " Газпром ", сподели, че Германия може да се оправи с цялостното прекъсване на вноса на съветски газ единствено за доста къс интервал.

Ръководителят на украинската газопреносна мрежа пък сподели, че Украйна, през която минават някои тръбопроводи, доставящи съветски газ за Европа, би трябвало да натрупа 17 милиарда кубически метри газ за идната зима до края на октомври, като акцентира, че това е ще бъде мъчно.

Анализаторът на Refinitiv показват, че газовите складове в Европейски Съюз ще доближат капаците от едвам 23% до 1-ви октомври, в случай че съветските доставки бъдат изцяло спрени през лятото и няма спомагателни доставки.

" Тези равнища са директна опасност за сигурността на енергийните доставки в Европа ", споделиха анализаторите, добавяйки, че съхранението може да доближи 58%, което обаче е към момента доста ниско, в случай че се усили преносът на полутечен природен газ от Северозападна Европа и се усили вносът по тръбопроводите от различни снабдители.

Вашингтон и Брюксел подписаха договорка предходната седмица, съгласно която Съединени американски щати ще доставят на Европа в допълнение 15 милиарда кубически метри полутечен природен газ тази година, само че единствено това количество няма да размени изцяло вноса на съветски газ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР