Русия обвинява Украйна за нападение с дронове по най-мощната атомна

...
Русия обвинява Украйна за нападение с дронове по най-мощната атомна
Коментари Харесай

Европа на косъм от нов „Чернобил“? МААЕ предупреждава за ядрен инцидент след взривове в АЕЦ Запорожие

Русия упреква Украйна за нахлуване с дронове по най-мощната атомна електрическа централа в Европа, управляващите в Киев отхвърлят

Нова офанзива с дрон против Запорожката АЕЦ увеличи риска от " огромен нуклеарен случай ", предизвестиха от Международната организация за атомна сила, представени от Българска телеграфна агенция. Снощи Русия упрекна Украйна, че е направила офанзива с дрон против нуклеарната централа, която е най-мощната в Европа и 5-а в света, при която са ранени трима души. Киев отхвърля.

Според известие на съветската държавна корпорация за атомна сила " Росатом " тримата чиновници на атомната електроцентрала са били ранени при детонация покрай столовата. Последвали са гърмежи в товарната зона и на купола на Шести реактор на Запорожката АЕЦ.

Екип на Международната организация за атомна сила, който се намира в Запорожката АЕЦ, удостовери, че има нанесени вреди при офанзива с дрон на един от 6-те реактора. Украйна отхвърли съветските изказвания.

 

Андрий Юсов, представител на Главното разследващо ръководство съобщи, че Украйна не взе участие в каквито и да било въоръжени провокации в нелегално окупираната от Русия АЕЦ. Запорожката централа беше окупирана от съветската войска на 4 март 2022 година - в самото начало на войната ѝ против Украйна.

В същото време съветският телеграм канал МОЛОТ заяви преди минути, че самолети Су-34 са нанесли удар с авиобомби ФАБ-500 по команден пункт на Въоръжените сили на Украйна в на южнодонецко направление. Електронното издание цитира Министерството на защитата на Руската федерация. 

 

МОЛОТ разгласява и фрагменти от Новоград-Волынский, Житомирска област, където цяла нощ гори нефтобаза на Украйна, изумена след офанзива на руснаците с дронове " Геран ". В телеграм каналът се оповестява и за мощни гърмежи през тази нощ в Киевска и в Одеска области. Поразено е и пристанището в Черноморск.

Взривове са чути и в Славянск (Донецка област), в Житомирска област. „ Геран “-и са дохвърчали също и в Хмелницка област.

 

В постоянното си вечерно видеообръщение в неделя пък президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че светът би трябвало да усети болката, породена на източноукраинския град Харков от съветските удари, и възобнови апела си за „ политическа воля “ за обезпечаване на нужните на Украйна средства за противовъздушна защита, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Напълно очевидно е, че наличните ни качества за противовъздушна защита не са задоволителни и това е явно за нашите сътрудници. И светът би трябвало най-накрая да чуе болката, която съветските терористи предизвикват на Харков “, сподели Зеленски.

Той добави, че „ по света има отбранителни системи, които могат да оказват помощ. Всичко, от което се нуждаем, е политическа воля за прехвърлянето на тези системи на Украйна “.

Зеленски от дълго време приканва за спомагателни американски зенитно-ракетни комплекси „ Пейтриът “, напомня от своя страна ДПА. По-рано той сподели в телевизионно изявление, че страната му се нуждае от най-малко 25 от тези комплекси, с цел да отблъсне съветските въздушни офанзиви.

Както заяви локалната прокуратура, две съветски бомби удариха Харков по обяд в неделя, раниха петима души и предизвикаха вреди на 13 жилищни и други здания.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР