Русия обръща огромно внимание на африканските държави, особено на Судан.

...
Русия обръща огромно внимание на африканските държави, особено на Судан.
Коментари Харесай

Как се появява и какво точно прави групировката „Вагнер“ в Судан?

Русия обръща голямо внимание на африканските страни, изключително на Судан. Това сподели арабистът и специалист по интернационалните връзки проф. Владимир Чуков в особено изявление за ДЕБАТИ.БГ.

Той напомни по какъв начин преди три години Русия и Турция са поискали построяването надлежно на съветска и турска военни бази на суданска територия и изясни за какво двете страни желаят това.

„ Там където те желаеха да основат военни бази по море е на 300 км от саудитския град Джеда, което е пристанището на Мека, едно от светите места в исляма. Тоест те желаят да имат непосредствено наблюдаване на протичащото се в Саудитска Арабия “.

Чуков съпостави ползите на Китай в африканския континент с тези на Русия и по какъв начин те се сблъскват с тези на Франция, Англия, Съединени американски щати и другите африкански страни. Той изясни по какъв начин се появява частната военна армия  „ Вагнер “ в Судан и какво е нейното въздействие.

„ В момента Пригожин отхвърля да има членове на „ Вагнер “ на суданска територия. Тази паравоенна конструкция и Силите за бърза поддръжка, в действителност бяха част от тези судански наемници, които се бориха на страната на един от мощните мъже в Либия военачалник Хафтар. Именно „ Вагнер “, научи тези паравоенни структури по какъв начин да експлоатират естествените благосъстояния на обособените страни, като постановат гнет и принуждение. Тоест либийският модел на „ Вагнер “ беше пренесен в Судан. Тези суданци на практика са бойни приятели, воювали са един до друг с „ Вагнер “ в Либия “, споделя той.

Проф. Чуков изяснява, че в случай че в Либия нефтът е захранвал техните опити и аспирации, то в Судан това е златото. По-голямата част от златните мини в Судан са благосъстоятелност и се менажират точно от тези Сили за бързо реагиране. Суданците в действителност са част от структурата, от философията и от тактиката на „ Вагнер “ на африкански континент.

„ Лидерите на тези паравоенни структури отхвърлят, че са ги снабдявали с оръжия, и че са воювали с „ Вагнер “, което не е правилно. Аз съм писал в публикации по отношение на заплатите им. Например вагнеровци в Либия получаваха към 3000 $ месечно, за разлика от суданците, които, забележете, получаваха по 30 $. Много ниският витален стандарт в тяхната страна се отрази и на тяхното заплащане. Но те се трансфораха в кръвожадни милиции, точно с помощта на опита на „ Вагнер “, споделя експертът.

Впечатление прави, че цивилизованите страни изтеглят своите дипломати, чиновници на посолства и жители, Китай е изпратил един доста непретенциозен аероплан, до момента в който за Русия няма информация да е изтегляла свои жители. Именно това, съгласно Чуков поражда изявлението на финландския външен министър, че в случай че в този момент всички се изтеглят от Судан, това значи, че  ще го оставят на руснаците и на „ Вагнер “, а съгласно експертът изявлението му в доста огромна степен е истина.

Защо Судан е важен; какви са съветските, американските и израелските ползи там; какъв е политическият ориентир на воюващите армии и да чакаме ли нов мигрантски поток – четете на следващия ден в цялото изявление на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР