Русия няма нужда да изразходва ресурси и сили, за да

...
Русия няма нужда да изразходва ресурси и сили, за да
Коментари Харесай

Заради Украйна: САЩ се страхуват от създаването на руска военна база в Никарагуа

Русия няма потребност да изразходва запаси и сили, с цел да провежда военна база в Никарагуа. Тогава обаче Манагуа ще попадне под строгите наказания на Съединени американски щати, счита специалистът Николай Калашников.

Ортега позволи влизането на съветските въоръжени сили в Никарагуа

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега във вторник позволи влизането на персонален състав, кораби и самолети на съветските въоръжени сили тази година „ за присъединяване в учения за образование и продан по филантропична помощ, интервенции по търсене и избавяне и избавителни интервенции при изключителни обстановки или естествени бедствия “. Това оповестява формалният вестник La Gaceta.

Никарагуа счита, че обменът сред въоръжените сили ще бъде " взаимно преференциален при положение на изключителни обстановки ". Според La Gaceta Русия е разрешила и влизането на никарагуанската войска за осъществяване на филантропични действия на територията на Руската федерация.



Съединени американски щати считат, че Русия е покрай основаването на военна база в Никарагуа

Русия участва в Никарагуа отдавна и има всички връзки и разработки, с цел да сътвори военна база в Никарагуа с минимални разноски. С това Москва ще се разплати за намесата на Съединени американски щати и Европа в делата на Украйна, написа Каролайн К. Коуън в The Hill.

" Това може да разреши на Москва да получи надзор в Карибите. Съединените щати ще би трябвало да работят, а освен да приказват ", означи експертката.

Никарагуа е най-старият политически и боен сътрудник на Русия в района. Сътрудничеството датира още от Студената война, когато Съюз на съветските социалистически републики поддържа сандинистите в битката против контрасите, доставяйки оръжия и запаси.

Москва също по този начин доставя на Никарагуа нефт, машини и храна. Ортега се отплаща за политическата поддръжка на Москва при всяко гласоподаване в Организация на обединените нации за наказание на „ съветската експанзия “.

Точно преди началото на СВО в Украйна, на 17 февруари, съветският вицепремиер Юрий Борисов посети Никарагуа, като в границите на визитата си даде обещание, че Руската федерация ще продължи да поддържа никарагуанската войска.

През 2013 година двете страни подписаха съглашение за рационализация на въоръжените сили на Никарагуа от силите на Руската федерация и образование на никарагуански военни. Никарагуа купува танкове, бронирана техника, патрулни катери от Русия.

През 2018 година бяха закупени два военнотранспортни самолета за издирвателно-спасителни интервенции, а през ноември 2017 година беше открит взаимен център за надзор на опиатите. Никарагуа също се съгласи да одобри на своя територия станция ГЛОНАСС, която американците подозират, че шпионира на тяхна територия.

Съединени американски щати държат Никарагуа " на въдичката "

Както сподели за Pravda.Ru Николай Калашников, консултант на шефа на Института за Латинска Америка на Руската академия на науките, преди този момент Никарагуа е разрешавала на съветски военни кораби да влизат в нейните пристанища и на съветски военни самолети да прелитат нейна територия.

Експертът се съмнява, че военното съдействие ще се трансформира във военна база, защото Никарагуа в този момент е под глобите на Съединени американски щати (закон RENACER) и Организацията на американските страни (OAS), защото те не признаха миналогодишните президентски избори за законни.

Съединените щати повдигнаха и въпроса за изключване на Никарагуа от Асоциацията на страните от Централна Америка, което би било огромен проблем за тази страна, защото Съединени американски щати през днешния ден са главният търговски сътрудник на Никарагуа, добави специалистът.

Николай Калашников означи, че RENACER в действителност към момента не е въведен, тъй че Съединените щати наподобява държат Ортега „ на въдицата “. По неговите думи, търговията на Никарагуа със Съединени американски щати е към 6 милиарда $, от които 2 милиарда $ е експорт на Никарагуа за Съединени американски щати и 4 милиарда $ импорт на Никарагуа от Съединени американски щати. Няма да е допустимо бързо да се размени този стокооборот с предстоящото съдействие с Китай.

„ Следователно Никарагуа организира сходна политика: от една страна, подлага на критика Съединени американски щати и тяхната политика, а въпреки това, след изборите, не се пробва да провокира в допълнение неспокойствие в щатите “, сподели специалистът.

По данни на Южното командване, Съединени американски щати имат 76 военни бази в Латинска Америка, Русия – няма нито една.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР