Русия не спира да повтаря, че войната срещу Украйна била

...
Русия не спира да повтаря, че войната срещу Украйна била
Коментари Харесай

DW: Как се роди руската лъжа за „украинските нацисти“

Русия не стопира да повтаря, че войната против Украйна била акт на самоотбрана против украинските " нацисти " и " фашистите " от Запада. Тази агитация има дълга традиция, пише . Ето от кое място стартира всичко :

От Кремъл не престават да настояват, че руската нападателна война против Украйна е акт на самоотбрана, а държавното управление в Киев е нацистки режим. Руската агитация не се уморява да повтаря, че " украинските фашисти " са заплаха за хората от руски генезис, напомня кореспондентът на АРД в Москва Щефан Лак. Той цитира и думите на съветския президент Владимир Путин , казани неотдавна във връзка свалянето на украинския президент Виктор Янукович от власт през 2014 година: " Войната стартира тогава. Тя продължи осем години с задачата да бъдат унищожени хората, които са свързани с съветската просвета и с съветския език ". Според Путин точно " украинските националисти " са  почнали тогава война против Русия. 

Всеки зложелател се афишира за нацист

Евромайданът* в Киев, който докара до събарянето на проруското държавно управление на Янукович , е изиграл решаваща роля за разказа на Кремъл, според който в Киев ръководи нацистки режим, споделя пред АРД проф. Елисавета Гауфман, експертка по Русия.
Тя показва, че за задачите си съветската агитация е употребила това, че в проевропейското протестно придвижване наред с множеството демократични сили са взели участие и националисти. " По руската телевизия тогава се споделяше, че в Евромайдана взе участие единствено десният бранш ", споделя тя. Оттам нататък естествено става по-лесно цялото придвижване да бъде несъмнено като нацистко или фашистко, изяснява Гауфман.

Кремъл не за първи път твърди, че би трябвало да се пази от нацистите: този аргумент бе употребен и при анексията на Крим , както и за разпалването на безредици в Източна Украйна. Но тази агитация има и още по-дълбоки корени, показва пред АРД историчката Вероника Вайнланд: " Трябва да се знае, че още по времето на Сталин всеки, разгласен за зложелател, бе кардинално определян като нацист или фашист ".

Русия: Европейски Съюз е  " Четвъртият райх "

Руската агитация се възползва и от публикувания най-много в Западна Украйна фетиш към украинския националистически водач Степан Бандера. Междувременно обаче за нацисти биват обявявани и тези, които поддържат Украйна. Още по време на Евромайдана ЕС  бе именуван по съветската телевизия " Четвърти райх ", споделя пред АРД Гауфман. " Сега стана по-популярно да се споделя, че през 1941 година освен нацистите, а цяла Европа е била срещу Русия. "

Руският външен министър Сергей Лавров неотдавна стигна и още по-далече, обвинявайки председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в расизъм. " Урсула фон дер Лайен разгласи, че краят на войната би трябвало да бъде проваляне за Русия и то такова, че съветската стопанска система да не може да се възвърне от него с десетилетия. Това не е ли расизъм, не е ли нацизъм? Не е ли това опит за дефинитивно решение на съветския въпрос? "

Войната има потребност от поддръжката на популацията

По мотив 80-та годишнина от успеха на Червената войска в борбата при Сталинград Путин направи непосредствено съпоставяне с войната в Украйна, базирайки се и на решението на немското държавно управление да достави на Украйна танкове " Леопард 2 ": " Отново ни заплашват с немски танкове. И още веднъж желаят да се бият против Русия на украинска земя - чрез наследниците на Хитлер, поддръжниците на Бандера ".

Изкривяването на историческите обстоятелства за оправдаване на личните дейности в Русия в това време е всекидневие, показва пред АРД историчката Вайнланд. Все по-силната агитация обаче е знак за възходяща беззащитност. Само че през днешния ден " не се вижда духът на всенародната война против врага, както бе по време на Втората международна война ", споделя Вайнланд.

Поради това и съветската агитация се промени, установи АРД. Сега акцентът е, че Западът и изключително НАТО злоупотребяват с Украйна, с цел да могат да водят там война против Русия, както сподели неотдавна секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев: " В 21-и век груповият Запад е тръгнал против Русия, употребявайки за това марионетния режим в Киев ".

Но Путин има потребност от поддръжката на популацията за войната си, акцентира Вайнланд. " Без поддръжката на популацията елитът не би могъл да води войната по този начин, както желае. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР