Русия не проявява интерес към огромния имот в центъра на

...
Русия не проявява интерес към огромния имот в центъра на
Коментари Харесай

Руска наглост: Москва опитва да отвори ново консулство във Варна

Русия не демонстрира интерес към големия парцел в центъра на Варна, употребен до неотдавна за консулство, само че пък се е насочила към различен със същата цел. Това бе обявено на последното съвещание на комисията по благосъстоятелност към общинския съвет, написа. Така стана ясно, че Русия пробва още веднъж да има консулство в града.

Темата бе разисквана по отношение на предложение на кмета Благомир Коцев постройката на досегашното консулство да бъде трансферирана на общината. Имотът, който е съвсем 5 декара (към 1 декар застроена), е частна държавна благосъстоятелност, ръководен от Министерството на външните работи (МВнР). Дълги години той се ползваше за консулство от Русия, само че затвори последователно след огромното преследване на съветски дипломати през лятото на 2022 година от държавното управление на Кирил Петков. Според информация, обявена по време на депутатския надзор в Народното събрание предходната есен, парцелът е бил употребен посредством контракт за наем, като последният е бил подписан през 2020 година с 3 годишен период - към този момент е изминал. Коцев желае община Варна да го придобие от Министерство на външните работи безплатно, с цел да се употребява за детска градина, вместилище за градската библиотека или друга цел.

Макар на предходното съвещание съветниците да блокираха кметската концепция, в този момент я придвижиха към сесия. Помогна точно информацията за интереса на Русия към друга постройка. Информацията бе обявена от съветника Христо Атанасов - желанията на Русия били дискутирани на скорошна среща сред съветници, представители на администрацията и министър. Стана ясно, че новата срада е частна. Председателят на комисията Йордан Кателиев заяви на съвещанието, че тя се намира на улица " Братя Шкорпил ". По-късно зам.-кметът Павел Попов обясни пред " Сега ", че Русия желае да наеме къща, която е някогашна средношколска библиотека. До към 80-те години на предишния век тя е служела за консулство на Съюз на съветските социалистически републики. Сградата е много по-малка от употребената до момента.

На съвещанието на комисията бе казано още, че Министерство на външните работи е в час с всички тия неща, т.е. придвижва концепцията за отваряне на новото консулство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР