Русия не е във фокуса на притеснениятаЕвросъюзът озвучи опасения от

...
Русия не е във фокуса на притеснениятаЕвросъюзът озвучи опасения от
Коментари Харесай

ЕС заплашен от „троянски коне“

Русия не е във фокуса на терзанията

Евросъюзът озвучи опасения от китайската роля на Западните Балкани и предизвести, че Пекин може да трансформира страни от района в “троянски коне ”, които евентуално един ден ще са част от Европейски Съюз. В изявление за “Политико ” еврокомисарят за добросъседство Йоханес Хан акцентира, че китайската “комбинация от капитализъм и политическа тирания ” може да съблазни някои от водачите по южния фланг на Стария континент.

Въпреки че западните терзания към Балканите през последните години са съсредоточени върху ролята на Русия, Хан съобщи, че има повече аргументи за паника от Китай.

Запитан за основаването на троянски коне с финансови тласъци против политически изгоди, еврокомисарят даде за образец автомагистрала в Черна гора, която се строи пари от Пекин.
“Може да кажем, че това е бизнес модел, стратегическа идея на Китай, към която би трябвало да сме деликатни. Това може да се трансформира в едно от най-големите провокации за Европа ”, уточни Хан три седмици след срещата на ЦИЕ-Китай във формат 16+1 в София.

Черна гора е единствено една от шестте кандидатки за участие в Европейски Съюз, вероятно през идващото десетилетие, на което водещ съперник е френският президент Еманюел Макрон. Австриецът Хан обаче настоя, че жителите на Западните Балкани имат право да се причислят към общността. “ЕС е изправен пред избор. Да изнася непоклатимост в района или да внесе неустойчивост ”, разгласи комисарят.
По-рано Китай изрично е отричал, че се меси във вътрешните каузи на Европейски Съюз, който желае “силен и постоянен ”.

Опасения от въздействието на Пекин в световен мащаб прозвучаха тази седмица и във Вашингтон. Източници от Белия дом обявиха, че в частни диалози с президента Доналд Тръмп авторитетният някогашен държавен секретар Хенри Кисинджър е настоял за по-близки връзки с Русия за въздържане на Китай.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР