Русия нанесе днес по Украйна масирани въздушни удари, които са

...
Русия нанесе днес по Украйна масирани въздушни удари, които са
Коментари Харесай

Въздушни удари по Киев и Харков, шестима са загинали

Русия нанесе през днешния ден по Украйна масирани въздушни удари, които са предизвикали гибелта на шестима души, а над 60 души са били ранените, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на локални представители.
Прочетете още
Мишена на съветските офанзиви от тази заран бяха най-много двата най-големи града в страната - столицата Киев и Харков, оповестява Българска телеграфна агенция.

При нападението против Киев са били ранени минимум 20 души от четири столични квартала, измежду които и 13-годишно момче, сподели кметът на града Виталий Кличко. Официални представители обявиха, че информацията за един погубен в Киев е погрешна и прецизираха, че става дума за ранен човек, който е бил признат в болница.

Петима души са били убити, а 48 - ранени в Харков при удари по жилищни здания, написа в канала си в приложението " Телеграм " началникът на локалната регионална военна администрация Олег Синегубов. Сред ранените има четирима малолетни, а ракетите са поразили към 30 жилищни здания и са счупили стотици прозорци на жилища в миг на минусови температури, написа още Синегубов.

Спасителни екипи търсят хора под руините, сподели пред локална телевизия кметът на Харков Игор Терехов. Той също удостовери, че са били нанесени вреди на 30 жилищни здания. Разрушена е цяла част от многоетажна жилищна постройка, в която са блокирани незнаен брой хора, сподели Терехов.

Бил е развален и газопровод в Харков, само че повредите са били отстранени, оповестиха от държавната енергопреносна компания " Нефтогаз ".

Кореспонденти на Ройтерс са отишли на едно от местата, на които са били нанесени ударите и са видели по какъв начин протичат избавителните интервенции там.

Един човек е умрял в югоизточния Павлоград, обявиха от администрацията на Днепропетровска област.

Украинската противовъздушна защита разгласи, че е унищожила 21 от общо 41 ракети от друг вид, изстреляни от Русия. Командващият обединените въоръжени сили на Украйна военачалник Сергий Наев популяризира видеозапис, който, съгласно неговото изложение, демонстрира по какъв начин съветска ракета е свалена с картечница.

Ройтерс напомня, че Киев не престава да приканва западните си сътрудници да доставят на Украйна съвременни системи за противовъздушна защита. " Светът би трябвало да разбере, че този гнет може да бъде спрян само със мощ ", написа в " Телеграм " началникът на канцеларията на президента на Украйна - Андрий Ермак.

Асошиейтед прес отбелязва, че 1500-километровата фронтова линия в Украйна съвсем не се е преместила, а неспособността на двете воюващи страни да нокаутират съперника, сведе сраженията до окопна война и до замяна на артилерийски огън. Анализатори настояват, че силите на Кремъл са се запасили с ракети в края на предходната година, с цел да стартират зимна акция за нанасяне на въздушни удари.

Изглежда, че шансът за скорошно преустановяване на войната е дребен, отбелязва АП. Руският външен министър Сергей Лавров се опълчи през вчерашния ден на Съединените щати и други поддръжници на Украйна, като изключи всеки кротичък проект, който те поддържат.

Сергей Лавров съобщи, че украинските сили са " цялостен неуспех " на бойното поле и са " неспособни " да победят Русия.

Нападенията против Киев и Харков през днешния ден бяха осъществени два дни откакто назначените от Москва чиновници в Източна Украйна обявиха, че украински обстрел е умъртвил 27 души в покрайнините на окупирания от Русия Донецк. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова тогава това " колосален терористичен акт ". Украинските военни обаче отхвърлиха да имат нещо общо с нападението.

Песков през днешния ден съобщи, че днешните офанзиви не би трябвало да се преглеждат като отговор на Москва на удара в Донецк. Той повтори аргумента на Кремъл, че неговите сили не нанасят удари по цивилни региони, макар че има съществени доказателства за противоположното, отбелязва АП.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР