Русия нанесе днес нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна,

...
Русия нанесе днес нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна,
Коментари Харесай

Нови руски удари предизвикаха прекъсвания на тока в няколко украински области

Русия нанесе през днешния ден нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като украинските управляващи оповестиха за спирания на електрозахранването в няколко района, съобщи Франс прес.

Руските въоръжени сили " направиха нови ракетни офанзиви против енергийни уреди на главните мрежи в западните области на Украйна. Мащабът на вредите е съпоставим и даже може да надвиши последствията от офанзивата от 10-12 октомври ", заяви в официално съобщение държавният енергиен оператор " Укренерго ".

В резултат са въведени ограничавания в електрозахранването в няколко области, в това число в столицата Киев и района, съобщи компанията. Тя добави, че нейните експерти " вземат всички ограничения за допустимо най-бързо възобновяване на снабдяването в регионите, които сега са без електричество ".

Кметът на Киев Виталий Кличко удостовери офанзивите против украинската столица, съобщи ДПА.

" Сигналът за въздушна паника продължава да звучи ", написа той в канала си в " Телеграм " и посъветва жителите на града да останат в бомбоубежищата.

Украинците към този момент непринудено са понижили потреблението си на електрическа енергия със приблизително от 5 до 20 % в избрани дни и в избрани региони, сподели шефът на " Укренерго " Володимир Кудрицки в документално изказване за Агенция Франс Прес.

" Благодарни сме на хората, които понижиха потреблението вкъщи, и на фирмите, които вършат същото ", добави той.

Представители на управляващите в цяла Украйна оповестиха по-рано за спирания на тока след новите ракетни удари.

Електро- и водоснабдяването бяха прекратени някои региони на западната Волинска област, сподели нейният губернатор Юрий Погуляйко.

Град Хмелницки, административен център на едноименния западен украински район, е без електричество, като локалните управляващи предизвестиха популацията да се приготви за прекъсване и на водата.

Губернаторът на Ровненска област, също на запад, Виталий Ковал сподели, че утринните офанзиви там са били ориентирани против " енергийната инфраструктура ", като са развалени електрически подстанции.

В югозападната Одеска област е имало спирания на тока след " два ракетни удара по енергийната инфраструктура ", съобщи губернаторът Максим Марченко.

Губернаторът на централната Кировоградска област Андрий Райкович изиска от локалния бизнес и поданици да понижат потреблението на електрическа енергия след ударите по " значима енергийна инфраструктура ".

Руската войска от ден на ден взима под прицел в Украйна цивилни цели, в това число електроцентрали, като украинският президент Володимир Зеленски сподели, че към 40 % от енергийната инфраструктура на страната към този момент е унищожена, отбелязва ДПА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР