Русия може да изпитва трудности за постигане на военните си

...
Русия може да изпитва трудности за постигане на военните си
Коментари Харесай

Дейли Телеграф: Заговорът на Путин да раздели Запада може би успява

Русия може да изпитва компликации за реализиране на военните си цели в Украйна, само че това не пречи на Кремъл да продължи напъните си да подкопава западната поддръжка за украинската идея, написа през днешния ден английският в. " Телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция.

Макар и контраофанзивата на Киев да не отбелязва бързия прогрес, на какъвто мнозина се надяваха при започване на акцията, под въпрос е дали украинците въобще щяха да съумеят да реализират досегашните си скромни триумфи, в случай че не бяха непрекъснатите военни доставки, които те не престават да получават от Запада, отбелязва създателят на публикацията Кон Кохлин.

До момента съветските старания да провокират разединение в западния алианс не са постигнали стремежи резултат, въпреки че ентусиазмът на някои страни от НАТО да продължат да поддържат поддръжката за Киев понижава. Това бе явно на срещата на върха на НАТО във Вилнюс предишния месец, където опитите на Украйна да си обезпечи гаранции за бъдещо участие в алианса бяха отхвърлени.

Направеното след това предложение от почитан формален представител на НАТО, че Украйна първо ще би трябвало да отстъпи част от територията си на Москва, с цел да си обезпечи участие, сътвори по-точна картина на това, което някои водачи на алианса в действителност мислят. И това се случва макар обстоятелството, че нарушаването на териториалната целокупност на Украйна е изцяло недопустимо за украинския президент Володимир Зеленски, който отхвърли концепцията като " нелепа ", разяснява " Телеграф ".

Британският вестник показва, че все пак, в случай, че изследванията на публичното мнение в Европа да демонстрират ясно разделяне сред тези, искащи да запазят солидарността си с украинската идея, и тези, изключително засегнатите от рецесията с по-високите разноски за живот жители, подкрепящи постигането на съглашение посредством договаряния, безспорно съществува удобна почва, която Кремъл може да употребява за изостряне на разделянето в западния съюз.

При тези условия надали би било изненадващо, в случай че Кремъл ускори шпионските си интервенции против Запада. Колкото повече разследващи данни и информация може да получи Кремъл за мисленето на Запада по въпроса за Украйна, толкоз по-добре ще бъде квалифициран да сее разделяне и различия.

Британското разузнаване предизвестява, че сега във Англия и Европа работят повече съветски шпиони, в сравнение с когато и да било след Студената война, написа " Телеграф ". В същото време се следи доста увеличение на враждебната съветска активност против основна западна инфраструктура, като картографиране на значими информационни и енергийни мрежи, които могат да бъдат обект на нахлуване при положение на ескалация на напрежението с Москва.

Вестникът отбелязва, че карцерът на трима членове на хипотетична съветска шпионска група, осъществен тази седмица вследствие на английска контраразузнавателна интервенция, става на фона и на други арести в цяла Европа.

Миналата седмица бе задържан немски офицер, отговарящ за военните поръчки, против който бяха повдигнати обвинявания в предаване на секрети на Москва, а през декември предходната година по сходни обвинявания бе задържан чиновник на Германското външно разузнаване (BND).

През февруари охранител, работещ в английското посолство в Берлин, бе наказан на 13 години затвор, откакто се призна за отговорен в предаването на " доста количество материали " на Москва, напомня " Телеграф ".

Усилията да се изпрати ясно обръщение на Москва за единството на Запада в поддръжката си за Украйна не бяха подкрепени от обстоятелството, че повече от 50 % от европейските компании, работещи на съветска територия преди войната, не престават да вършат бизнес с Русия, показва английският вестник.

Готовността на огромните европейски концерни да продължат да вършат бизнес с Москва освен подкопава успеваемостта на интернационалните наказания. То изпраща още един сигнал към Кремъл, че в европейския хайлайф може да има забележителна общественост от поддръжници, които считат, че техните ползи са по-добре предпазени от връзките им с Русия, в сравнение с от това Украйна да излезе победител от този яростен спор, заключава " Телеграф ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР