Русия модернизира най-големият си бомбардировач. Създаденият преди около 40 години

...
Русия модернизира най-големият си бомбардировач. Създаденият преди около 40 години
Коментари Харесай

Русия модернизира свръхзвуковия си бомбардировач Ту-160

Русия модернизира най-големият си бомбардировач. Създаденият преди към 40 години руски аероплан Ту-160 е най-способният в съветската бойна авиация. Поставил е голям брой върхове и към момента продължава да е най-мощният свръхзвуков аероплан в света, оповестява

За да може самолетът да се употребява в изискванията на 21 век, е нужна сериозна рационализация. Обединената авиостроителна корпорация е разгласила видео, на който може да се види полета на осъвременен Ту-160.



Самолетът към момента не е оцветен, само че е екипиран с нови мотори, бордово съоръжение, информационни и навигационни системи.

Модернизираният Ту-160М има с 1000 километра по-голям обхват, като далечината на полета е повишена до към 13 000 километра. Това е в резултат на по-добрата успеваемост и спестовност на гориво.

Ту-160 може да носи цели 40 000 кг въоръжение. Максималната скорост е 2220 км/ч.

Предвижда се самолетът да бъде оцветен със особено покритие, което да понижи радарната му видимост. Наред с това са нарастнали опциите му за въоръжение. Ту-160М ще бъде употребен в ролята на ракетоносец, като може би ще може да носи и хиперзвуково оръжие. По-голямата част от арсенала на бомбардировача може да е с нуклеарна бойна глава.

Ту-160М би трябвало да има и дейна защитна система, която да го пази от ракети въздух-въздух.

На 10 юни 2010 година, два Ту-160 слагат връх, прекарвайки 23 часа във въздуха и изминавайки 18 000 километра.

Друго достижение е осъществено 4 години по-рано, когато самолетът съумява неусетно да проникне в американското въздушно пространство над Аляска, макар че Ту-160 няма стелт благоприятни условия.



Максималната височина на полета е 16 000 метра, само че полетите в множеството случаи се правят на 12 000 метра над земята.

Макар да влиза на въоръжение през 1987 година, самолетът прави първият си военен полет чак през 2015 година, когато изстрелва крилати ракети 3M-54 Калибр от акваторията на Средиземно море по цели в Сирия.

Съдбата на Ту-160 обаче не постоянно е била по този начин блестяща. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики, Русия приземява всичките бройки от самолета, тъй като те употребяват прекалено много гориво. В духа на 90-те доста от тях са оставени на произвола и стартират да ръждясват.

Украйна също се снабдява с 19 бройки от Ту-160. Те обаче не политат повече, а в края на 90-те множеството от тях са нарязани на скрап, като част от договорка със Съединени американски щати. През 1999 година Русия съумява да споразумее с Украйна и да изкупи останалите 8 броя от Ту-160 на цена от 275 милиона $, като тези пари в действителност са опростени от външния дълг на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР