„Дадоха ми шест дни, за да приключа живота си“: Русия експулсира репортер от „Политико“

...
Русия, която репресира западни журналисти, откакто започна пълномащабното й нахлуване
Коментари Харесай

Русия, която репресира западни журналисти, откакто започна пълномащабното й нахлуване в Украйна миналата година, експулсира репортер от „Политико“, твърди се без да се посочи ясна причина.

Ева Хартог, холандска гражданка, която също е колумнист за холандското списание De Groene Amsterdammer, обяви развитието в сряда.

„Бях информиран от руското Министерство на външните работи, че за първи път от десет години визата ми няма да бъде подновена. Решението е взето от „компетентните органи“, термин, който често се използва за службите за сигурност. Съгласно международното право не ми се дължи никаква причина или обяснение“, написа Хартог в колона за De Groene Amsterdammer.

„Дадоха ми шест дни да приключа живота си.“

Джамил Андерлини, редактор на Politico Europe, каза в изявление, че Хартог „е напуснала безопасно Москва, след като подновяването на нейната виза и прехвърлянето на нейната акредитация за пресата към Politico бяха отхвърлени от руските власти.“

„Изключително сме разочаровани от тези действия, но те не намаляват непоколебимата ангажираност на Politico да отразява руското правителство и войната му в Украйна. Надяваме се, че Ева и Politico ще се върнат в Москва в близко бъдеще, за да продължат нашето фактологично и безпартийно отразяване на руската политика“, каза той.

Хартог е бил бивш редактор на The Moscow Times, руско издание за новини, което често е критично към Кремъл и напуска Русия скоро след началото на войната в Украйна.

Миналата година властите в Кремъл затегнаха законите за цензурата и засилиха репресиите срещу местни и чуждестранни медии.

Месец след нахлуването в Украйна руският президент Владимир Путин подписа закон, нареждащ лишаване от свобода на всеки, който разпространява „фалшива информация“ за руската армия.

Според CPJ в момента 19 журналисти лежат в руски затвори, а седем са изчезнали.

След ареста на Евън Гершкович от Wall Street Journal през март, който предизвика шок в целия свят, говорителят на Кремъл Димитрий Песков каза, че гражданинът на САЩ е бил „хванат на местопрестъплението“, докато е шпионирал.

Гершкович и неговият вестник отричат ​​всички обвинения срещу него.

Хартог каза, че независимата журналистика е непостижима в Русия днес, „въпреки десетките колеги, които все още вършат фантастична работа там“.

„Неприятно съм изненадана“, написа тя в De Groene Amsterdammer.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР