Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат изграждането на газов съюз, насочен

...
Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат изграждането на газов съюз, насочен
Коментари Харесай

Русия, Казахстан и Узбекистан обсъждат газов съюз

Русия, Казахстан и Узбекистан разискват построяването на газов съюз, ориентиран към подкрепяне на доставките сред трите страни и към разнообразни други пазари, в това число китайския, сподели съветският вицепремиер Александър Новак по време на четвъртия руско-китайски енергиен бизнес конгрес в Москва, представен от Интерфакс.

" Тези области на съдействие се преглеждат, доколкото Русия, Казахстан и Узбекистан действително имат единна газопреносна система още от руско време ", е показал Новак, изтъквайки опциите за разширение на взаимното съдействие, в това число за доставките на газ, което към този момент е в ход, както и за доставки до други дестинации, и в частност за Китай. " Всичко това обаче би трябвало да се преглежда като спомагателни области на съдействие ", добави съветският вицепремиер.

Русия и Китай работят върху основаването на система за финансови разплащания, отвън световната система СУИФТ (SWIFT), сподели също така Новак. Двете страни отделят изключително внимание на търговията с разплащания в национални валути.

" В газовите контракти ние към този момент прекосяваме към разплащания в национални валути - в рубли и в юани - на равни начала ", сподели Новак, като добави, че доставките на нефт, петролни артикули и въглища също ще преминат към сходно разплащане.

Това може да трансформира рублата и юана в международни аварийни валути. В тази връзка специалистите на съветската централна банка и китайските им сътрудници работят върху опцията за разкриване на сметки на съветски компании в Китай и надлежно на китайски компании в Русия, посредством което би се основало система за разплащане без потреблението на СУИФТ, сподели Новак.

Междувременно на руско-китайски енергиен бизнес конгрес основният изпълнителен шеф на държавната петролна компания " Роснефт " Игор Сечин, съобщи, че Китай е обещаващ пазар за съветския експорт на полутечен природен газ (ВПГ), който в бъдеще може да доближи мащаб, съпоставим с износа на тръбен газ.

През актуалната година се чака Русия да изнесе над 15 милиарда кубични метра газ за Китай през тръбопровода " Силата на Сибир ", достигащ до Китай.

Предвижда се още китайският пазар на газ да означи бърз напредък в бъдеще, удвоявайки потреблението си до 660 милиарда кубични метра до 2040 година За съпоставяне, все още китайското газово ползване доближава 380 милиарда кубични метра, сподели още Сечин.

По думите му " размерът на тръбните доставки на газ от Русия за Китай ще надвиши 100 милиарда куб. м годишно в обозримо бъдеще, а капацитетът на съветската ресурсна база доста надвишава тези размери ".

Само " Роснефт " има повече от 2 трилиона кубични метра газови ресурси, ситуирани в Източен Сибир и Далечния изток на Русия, които евентуално биха могли да бъдат изнесени в Китай, добави ръководителят на компанията.

От китайска страна на форума се изрече и Дай Хулян, ръководител на борда на шефовете на " Чайна нешънъл петролиъм корп " (China National Petroleum Corp - CNPC). Той разяснява съветските планове за усилване на газовите доставки към страната му, като сподели, че построяването на новия газопровод " Силата на Сибир 2 " в Далечния изток на Русия, както и осъществяването на плана " Арктик ВПГ-2 " (Arctic LNG-2), би трябвало да бъдат ускорени.

Междувременно е належащо да се подсигурява сигурността на доставките, добави китайският представител.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР