Русия изглежда използва известна тактика на хибридна война,Финландските власти затвориха

...
Русия изглежда използва известна тактика на хибридна война,Финландските власти затвориха
Коментари Харесай

ISW: Русия създава мигрантски кризи по границите си като част от хибридна война

Русия наподобява употребява известна тактичност на хибридна война,Финландските управляващи затвориха четири гранични контролно-пропускателни пункта на югоизточната граница на Финландия с Русия на 18 ноември. Това решение беше взето, откакто финландската гранична защита заяви, че поток от към 300 души, търсещи леговище, най-вече от Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия, е дошъл на финландската граница от Русия от този момент септември 2023 година

Финландската гранична защита - внезапно нарастване от 91 прекосявания, регистрирани от средата на юли до 12 ноември.

В момента остават отворени четири контролно-пропускателни пункта на североизточната граница на Финландия с Русия, като единствено два са отворени за претенденти за леговище. " Ройтерс " заяви на 19 ноември,   " Нуиямаа " и " Ваалимаа " на 18 ноември и са се събрали към лагерен огън при минусови температури.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).
 Финландия затвори половината пропускателни пунктове на границата си с Русия
Финландия затвори половината пропускателни пунктове на границата си с Русия

Хелсинки взе това решение след дни на приток на бежанци

Финландското издание Iltalehti заяви на 20 ноември, че финландските управляващи обмислят да затворят цялата граница с Русия в нощта на 21 ноември.

Финландският министър председател Петери Орпо съобщи на 14 ноември, че съветската гранична защита съпровожда или транспортира мигранти до финландската граница, а финландското държавно управление съобщи на 16 ноември, че има индикации, че " непознати управляващи или други участници " са изиграли роля в подпомагането на хората минават незаконно границата.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) заяви на 19 ноември, че Йоуко Кинунен, шеф на финландския контролно-пропускателен пункт Вартиус , който сега остава отворен, е декларирал, че съветската гранична защита е изтласкала мигрантите към финландската страна на бариерата и по-късно е затворила съветската граница бариери зад тях.

Малко евентуално е тези мигранти да продължат да остават на финландската граница при минусови температури по лично предпочитание , откакто финландските гранични управляващи отхвърлиха влизането им във Финландия, което допуска, че Русия евентуално е забъркана в обстановката по някакъв метод.

Кремъл основаването на неестествен приток на мигранти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на 17 ноември на известието за затварянето на четирите контролно-пропускателни пункта, заявявайки, че Финландия е избрала път на борба, което Песков дефинира като " огромна неточност ". Песков също по този начин съобщи на 20 ноември, че възможното решение на Финландия да затвори цялата граница " не провокира нищо с изключение на надълбоко страдание " и твърди, че " русофобската " позиция на Финландия е навредила на финландско-руските връзки от предишното.

Очевидната тактичност на Русия за хибридна война на руско-финландската граница е сходна на основаването на мигрантска рецесия от Русия и Беларус на полската граница през 2021 година и евентуално по сходен метод е ориентирана към дестабилизиране на НАТО. ISW по-рано оцени, че Кремъл е разрешил или евентуално е директно направлявал изкуственото основаване на мигрантска рецесия от Беларус на нейната граница с Полша през 2021 година, когато беларуският личен състав по сигурността оказа помощ на хиляди мигранти от Близкия изток да преминат границата на Беларус към Полша.
 Киев не вижда опасност от Беларус
Киев не вижда опасност от Беларус

Ситуацията там не се е трансформирала в международен мащаб. Няма опасност от нахлуване от Беларус в близко бъдеще, съгласно разузнаването

Кремъл употребява основаната рецесия през 2021 година , с цел да упрекна подправено НАТО в експанзия против Беларус.

Песков отговори на присъединението на Финландия към НАТО на 4 април, като заплаши, че Русия ще предприеме всевъзможни " контрамерки сметнати за нужни, с цел да подсигурява личната сигурност на Русия ". Руското министерство на външните работи по сходен метод съобщи на 4 април, че Русия ще бъде " принудена да предприеме ответни ограничения " и че присъединението на Финландия към НАТО " не може да не окаже негативно влияние върху руско-финландските двустранни връзки ".

ISW по-рано оцени, че Кремъл може да се пробва да сътвори условия в осведомителното пространство , с цел да дестабилизира страните от НАТО на съветските граници и да отвлече вниманието от войната в Украйна.

ISW също поредно прави оценка, че една от задачите на Путин при стартирането на пълномащабното навлизане в Украйна през 2022 година е била да разбие НАТО - цел, която той продължава да преследва.

Руски блогъри показаха продължаващ яд от влошаващите се руско-арменски връзки, защото Армения наподобява се дистанцира още повече от Русия, до момента в който подписва нови съглашения със западните държавни управления. Генералният секретар на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) Имангали Тасмагамбетов съобщи в Минск на 20 ноември, че Армения е поискала да бъдат отстранени наредбите за помощ на Армения от дневния ред на идната среща на върха на ОДКБ.

Руските медии оповестиха също, че заместник-министърът на външните работи на Армения Паруир Ованесян и посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Армения Василис Марагос са подписали съглашение, което усилва " правната сигурност " към " правата и отговорностите " на Мисията на Европейски Съюз в Армения в рамките на Армения, и основава по-лесни условия за наблюдаващите на EUMA да работят в страната.

Руските блогъри се хванаха за изказванието на Тасмагамбетов и съглашението Армения-ЕС, засилвайки до момента голословното изказване от 19 ноември, че Армения се готви да напусне ОДКС и да даде ракети и ракетни установки на Украйна. Те обвиниха Армения в " изменничество " за това, че се сближава със Запада и се дистанцира от Русия и показаха оскърбление от хипотетичното даване на оръжия на Украйна от страна на Армения, като в същото време не направиха нищо " с изключение на да хвърлят тиня " по съветските миротворци в Нагорни Карабах.
 Армения публично става член на МНС през февруари
Армения публично става член на МНС през февруари

Страната подаде молбата си за присъединение към Международния углавен съд

ISW не видя индикации, които да обосноват т върдението на блогър, че Армения дава ракети и ракетни установки на Украйна.

Съобщава се, че съветското Министерство на защитата (МО) е почнало обществено набиране на личен състав за съветския " Африкански корпус ", целящ да поеме интервенциите на групата " Вагнер " в Африка, след хипотетични несполучливи опити на Министерството на защитата непосредствено да наеме някогашен личен състав. Руски блогър разгласява публикация за договорна работа в съветския " Африкански корпус " на 20 ноември.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава напъните си да се разграничи в съветското осведомително пространство, нарушавайки общоприетите граници сред главите на съветски федерални субекти (региони) и съветския президент Владимир Путин. По време на видеоконференция за обновяването на съветския публичен превоз в съветските райони Кадиров обществено предложения Путин, който също беше на диалога, да посети Чечения.
 Путин одобри Кадиров похвали
Путин одобри Кадиров похвали " позитивната динамичност в Чечения "

Няма публично известие за тематиката на диалога

Кадиров споделил на Путин, че чеченските старейшини са се скарали на Кадиров, тъй като Путин не е посещавал Чечня отдавна.

Путин не отговори непосредствено на поканата и вместо това благодари на Кадиров и чеченския народ за тяхната упорита работа при възобновяване на републиката. Публичната покана на Кадиров към Путин, който по-специално не е посещавал Чечения от 2011 година, слага Путин в сложна позиция, защото той или пренебрегва поканата и рискува да пренебрегне Кадиров, или приема поканата и рискува да наподобява по този начин, като че ли се поддава на натиска на Кадиров.

Министерството на защитата на Съединени американски щати разгласи нов пакет за помощ за сигурността на Украйна по време на визитата на министъра на защитата на Съединени американски щати Остин се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и украинския министър на защитата Рустем Умеров и удостовери дълготрайната поддръжка на Съединени американски щати за Украйна.

Новият пакет на Министерството на защитата съдържа военно съоръжение на стойност до 100 милиона $ .

Съобщава се, че съветски федерален индивид (регион) и окупационни чиновници възнамеряват да работят дружно, с цел да дават дронове на съветските сили. Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи на 20 ноември, че се е срещнал с делегация от Република Саха и са разискали военно съдействие , в това число създаване и сглобяване на безпилотни самолети.

Украински чиновник заяви, че Украйна сполучливо е върнала 45 украински деца, които съветските управляващи принудително депортираха в Русия през последните шест месеца. Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук съобщи, че 45 украински деца от окупирани региони на Украйна са се върнали в Украйна през последните шест месеца към средата на ноември.
 Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус
Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Не е ясно какъв брой от тях обаче остават в страната

Свързани с Кремъл организации не престават да основават патронажни мрежи в региони на окупирана Украйна. Окупационната администрация на Херсонска област съобщи на 20 ноември, че " Народната стратегия " на свързаната с Кремъл политическа партия " Единна Русия " построява обществени инфраструктурни обекти в окупирания Скадовски регион, Херсонска област, в това число в Михайловка, Широке и Приморске.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР