Русия иска да запази старите граници за сигурност - с

...
Русия иска да запази старите граници за сигурност - с
Коментари Харесай

Валерий Тодоров: В подобна хибридна война заиграването може да доведе до военен конфликт

" Русия желае да резервира старите граници за сигурност - с буферни страни, с неутрални зони на сигурност. Това към този момент не е допустимо. Русия търгува със сигурността - колкото повече поискаш, все нещо ще ти дадат. Съединени американски щати желаят евакуиране изтегляне на миротворческите корпуси от Молдова, Грузия, Южна Осетия. Така че има наддаване кой ще изиска повече с концепция за отсрочване на решения и изтъргуване на основата на напрежение ". 

Коментарът пред БНР е на журналиста Валерий Тодоров, дълготраен сътрудник на БНР и Българска национална телевизия в Русия. И добави, че се намираме в  първата фаза на една сходна хибридна война, която от заиграване може да докара до боен спор ". 

" Нагнетяване на нереални опасности за да се реализиран нови зони на сигурност. Но това съответствува със разтърсвания в световен мащаб , когато е ясно, че еднополюсният модел е разрушен. Той даже към този момент не е двуполюсен... Съперничеството е директно сред Съединени американски щати и Русия, Украйна ще бъде жертвата в този спор. Въпросът е  по какъв начин ще се наместят ползите на останалите сили в този спор ". 

По думите му няма дипломатически стъпки, които да охладят ентусиазма на военните, по тази причина рисковете от война са по-големи

" Ако Украйна влезе в НАТО, Русия ще реагира по непонятен метод. Излиза се от обичайна визия за война. Русия има задоволително средства да нападна по-далечни точки, без да излиза от своята територия ". 

Според журналиста казусът на Украйна е, че не съумя да излъчи политическата промяна, която пое като ангажимент Виктор Юшченко - да се ускори парламентаризмът , с цел да се балансират влошените връзки Изток - Запад. 

" Ако Украйна навреме беше основала и укрепила автономността на Крим и беше основала икономическа зона, може би Русия нямаше да се изкуши да предприеме сходен ход, тъй като е военно-политически, военно-стратегически, геополитически. Оттук нататък се влиза в ползите на други страни - Турция, да вземем за пример, доставя оръжия на Украйна, само че купува от Русия противоракетните комплекси, опъва връзките си с НАТО. Турция желае независима роля. Англия пък стартира да изпитва имперски синдром ". 

В предаването " Политически НЕкоректно " Тодоров добави мнение за българската позиция по отношение на спора: 

" Наше присъединяване във военни дейности е изключено, няма с какво , а концепцията - нашата отбрана да бъде поета от наши сътрудници от НАТО, не се възприема задушевно от българите. Това изправя държавното управление пред проблеми. Никой няма интерес към войната, с изключение на военните, които би трябвало да покажат уменията, добити през годините. В случая  България зае премерена позиция ". 

 Интервюто с Валерий Тодоров можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР