Русия има по-сериозни и действащи заплахи за САЩ, отколкото възможна

...
Русия има по-сериозни и действащи заплахи за САЩ, отколкото възможна
Коментари Харесай

Хазин: Русия вече е създала при бреговете на САЩ по-сериозна опасност, отколкото база в Куба

Русия има по-сериозни и настоящи закани за Съединени американски щати, в сравнение с допустима база в Латинска Америка, споделя икономистът Михаил Хазин.

Експертът се изрече за военните бази на НАТО край границите на Русия и вероятния съразмерен отговор на Русия в Западното полукълбо. В диалог с американския блогър Стийв Дубник Хазин подсети, че главната опасност за Москва съставляват не базите на Съединени американски щати в Европа, а военната инфраструктура, която последователно се придвижва от Алианса в източно направление. Базите не се преглеждат съществено нито от съветските генерали, нито от самите американци, твърди той.

“Що е то военна база? Това е точка на картата, която може да се вкара в координатите на ракетите. Всяка база на земя се унищожава доста бързо. Американците във боен проект не се вълнуват от тази база - по този начин, както и Русия не се вълнува от базите в Полша и Румъния. В нужния миг тя ще бъде неотложно унищожена. Проблемът е другаде - че инфраструктурата се движи към Русия. А това е доста друго нещо”, съобщи Хазин.

Русия към този момент е подготвила съразмерен отговор на инфраструктурата на НАТО в Източна Европа. Според икономиста става дума за стратегическите ракетни подводници, които непрекъснато се намират на задоволително разстояние за пагубен удар по всяка цел на територията на Съединени американски щати. Периодично в западните медии и в обществените мрежи се появяват под паника изявления за “показалите се съветски подводници” - последната осведомителна вълна за “Борей” мина в средата на януари.

“Руските подводници са доста по-опасни за Съединени американски щати от военна база в Куба. Плават наоколо. Ако нашата лодка е изплувала, тя просто е посочила, че е тук, наблизо”, съобщи Хазин.

В обстановка, когато всяка от страните се реши на удар по другата, няма да има печеливши и това се схваща от всички здравомислещи хора. Според икономиста, точно по тази причина президентът на Русия Владимир Путин инициира договарянията за гаранция на сигурността - тъй че нито Русия, нито груповият Запад да не се усещат под прицел. Но съветниците, обкръжили президента на Съединени американски щати Джо Байдън, се пробват да провалят процеса, смятайки опциите на Русия за блъф.

“Затова Путин споделя: дано се разберем. А на Байдън съветниците му споделят: не би трябвало да се разбираме”, отбелязва Хазин.

По-рано специалистът означи опцията една от страните от Латинска Америка да влезе в ОДКС в отговор на влизането на Украйна в НАТО. В този случай Русия може да отговори огледално на вероятния ултиматум на Русия във връзка с новия съдружник и, съгласно Хазин, да накара Запада съществено да се замисли за целесъобразността и сигурността на украинското участие в Алианса.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР