Русия има достатъчен резерв от различни видове касетъчни боеприпаси и

...
Русия има достатъчен резерв от различни видове касетъчни боеприпаси и
Коментари Харесай

Путин: Ако Украйна използва касетъчни бомби, си запазваме правото на реципрочни действия

Русия има задоволителен запас от разнообразни типове касетъчни муниции и в случай че Украйна употребява подобен вид оръжие против нас, ние си резервираме правото да предприемем реципрочни дейности.

Това съобщи съветският президент Владимир Путин в изявление за държавната телевизия " Россия-1 ".

Досега не сме употребявали касетъчни бомби и не сме имали такава потребност, макар прочут дефицит на муниции в даден миг, добави Путин.

По думите му доставките на касетъчни муниции за Украйна и тяхното потребление би трябвало да се третират като закононарушение.

САЩ ясно съобщи преди известно време, че потреблението на касетъчни муниции е закононарушение, посочи Путин. " Така че, мисля, че по този начин би трябвало да бъдат спрягани ", сподели още той.

Според съветския президент Съединени американски щати доставят касетъчни муниции на Украйна заради общ дефицит на снаряди.

" Съединените щати вършат това не от сърдечна добрина, а тъй като имат дефицит на муниции като цяло ", уверен е съветският държавен глава.

Доказвайки изказванията си, Путин уточни, че " украинската войска изразходва до 5000-6000 снаряда с диаметър 155 мм дневно в борба, до момента в който Съединени американски щати създават 15 000 на месец ".

" Те имат дефицит, а Европа към този момент няма задоволително снаряди и не откриха нищо по-добро от това да предложат потреблението на касетъчни муниции ", съобщи Владимир Путин.

Припомняме, на 7 юли Съединени американски щати оповестиха, че ще изпратят на Киев касетъчни муниции като част от пакет за защита на стойност 800 милиона $, предопределен да подсигурява, че съветските сили няма да съумеят да спрат украинска контраатака.

Касетъчните муниции са неразрешени от повече от 100 страни. Те нормално освобождават огромен брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безсистемно в необятна област. Тези, които не се взривят, съставляват заплаха за години напред.

Украйна увери, че ще употребява касетъчните бомби единствено за освобождение на окупираните територии и че няма да ги използва в градски региони.

Русия, Украйна и Съединени американски щати не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, складирането, потреблението и прехвърлянето на този вид оръжия.

Няколко страни членки на Алианса, измежду които Германия, Канада и Испания, към този момент показаха несъгласието си с сходна доставка.

На 13 юли Украйна и Пентагонът потвърдиха, че касетъчните бомби са пристигнали на украинска земя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР