Русия и Украйна са били много близо до постигане на

...
Русия и Украйна са били много близо до постигане на
Коментари Харесай

Ройтерс: Киев и Москва са били близо до споразумение за корабоплаването в Черно море

Русия и Украйна са били доста покрай реализиране на съглашение за корабоплаването в Черно море предишния месец, само че Киев се е отдръпнал в последния миг, заяви Ройтерс. Агенцията се базира на четири източника, осведомени с въпроса.

Пожелалите анонимност източници осведомят, че Русия и Украйна са преговаряли два месеца с посредничеството на Турция за съглашение за гарантиране на сигурността на корабоплаването в Черно море и са договорили съглашение по текста, който е трябвало да бъде разгласен от Анкара. Един от източниците е декларирал, че " в последния миг Украйна ненадейно се е отдръпнала и договорката е била провалена ". Останалите трима душа са удостоверили тази версия на събитията.

Все още не е ясно каква е повода за решението на Киев. Русия, Украйна и Турция са отказали коментар.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през февруари, че без нова американска военна помощ Украйна няма да може да отбрани черноморския корабен кулоар, обхващащ западното ѝ крайбрежие покрай Румъния и България.

Разговорите по съглашението за мореплаване, за които не е било съобщавано до момента, хвърлят светлина върху тихата дипломация, протичаща зад кулисите, за методите да се накарат двете враждуващи страни да договарят даже това да е единствено за комерсиалното мореплаване, разяснява Ройтерс, представена от БНР.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР