Русия и Китай наложиха днес вето на внесена от САЩ

...
Русия и Китай наложиха днес вето на внесена от САЩ
Коментари Харесай

ООН не прие резолюция на САЩ за спиране на огъня в Газа, Русия и Китай с вето

Русия и Китай постановиха през днешния ден несъгласие на импортирана от Съединени американски щати в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации резолюция, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в  линията Газа, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. 

 

Резолюцията призоваваше за " неотложно и трайно преустановяване на огъня ", което да продължи към шест седмици, с цел да бъдат предпазени цивилните и да се даде опция за даване на филантропична помощ.

 

" По-голямата част от членовете на Съвета гласоподаваха в поддръжка на тази резолюция, само че за жалост Русия и Китай взеха решение да упражнят правото си на несъгласие ", съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

 

Преди гласуването сподели, че би било " историческа неточност " съветът да не одобри резолюцията.

 

Постоянният представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че резолюцията е извънредно политизирана и на процедура дава на Израел зелена светлина да организира военна интервенция в град Рафах в Газа.

 

Небензя сподели още, че Москва поддържа незабавното преустановяване на огъня, само че сложи под въпрос потребления в резолюцията език и упрекна държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и Томас-Грийнфийлд, че " подвеждат интернационалната общественост по политически аргументи ".

 

По думите му няколко от непостоянните членове на Съвета за сигурност са изготвили различна резолюция, която съгласно него е уравновесен документ и няма причина членовете да не я поддържат.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР