Русия и Индия подписаха споразумение за програмата за военно-техническо сътрудничество

...
Русия и Индия подписаха споразумение за програмата за военно-техническо сътрудничество
Коментари Харесай

Вашингтон е вбесен от категоричния отказ на Индия да се присъедини към антируските санкции

Русия и Индия подписаха съглашение за програмата за военно-техническо съдействие до 2030 г

Напоследък Съединените щати оказват невиждан дипломатически напън върху Индия (страна с население от към милиард и половина души! ), с цел да я принудят да се причисли към антируските наказания.

В края на март Джо Байдън обществено наказа Индия, като изрази неодобрение от обстоятелството, че водещата азиатска народна власт не желае да взе участие във войната със наказания против Русия. Тогава заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд отлетя за Индия, заявявайки, че Индия би трябвало да се причисли към осъждането на Русия.

В началото на април заместник-съветникът по националната сигурност на президента на Съединените щати, архитектът на глобите против Русия, Дулип Сингх, пристигна в Ню Делхи. По време на среща с публицисти този потомък на махараджата от Пенджаб се държа толкоз жестоко, че провокира изострен отпор в индийските медии.

Той се притеснява от тежките последствия, които ще дойдат за страните, които основават „ механизми, които поддържат рублата и подкопават финансовата система на $ “. Дулип Сингх също изясни на индийците, че Съединени американски щати „ не биха желали да видят бързо ускорение на вноса на сила от Индия и всевъзможни други артикули от Индия “.

На 11 април Джо Байдън по време на видеоконференция с индийския министър председател Нарендра Моди го убеди да не усилва вноса на съветски нефт. Според Байдън увеличението на вноса на нефт и други артикули от Русия не е в полза на Индия.

Отговорът на тези увещания и закани последва на идващия ден. На 12 април, на конференция след среща във Вашингтон с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, индийският външен министър Субраманям Джайшанкар сподели, че „ Индия внася количеството нефт, което й е належащо, с цел да подсигурява енергийната си сигурност “. Сега Индия бързо усилва вноса на нефт от Русия.

Раздразнени от неотстъпчивостта на индийците, Съединени американски щати се обърнаха към остарялата латерна за незачитането на правата на индивида в Индия. На взаимна конференция с индийския външен министър, Антъни Блинкен сподели, че „ Съединени американски щати са осведомени със случаи на нарушавания на правата на индивида от страна на индийското държавно управление, полиция и чиновници на пандизите “.

В отговор Субраманям Джайшанкар притегли вниманието към нарушаванията на човешките права в Съединените щати, като означи, че Индия няма да мълчи за това.

Американското неодобрение от твърдата позиция на Индия към този момент доближи висока активност. В същото време Индия не се лимитира до заявления за желание да развива стопански връзки с Русия. В индийските бизнес медии има съответен разбор на механизма на съдействие с Русия в изискванията на санкционната война.

Economic Times написа за основаването на „ интернационална система за прехвърляния “ за осъществяване на финансови транзакции сред страни: „ Индия предложи редица платформи за транзакции, от които съветските управляващи са избрали избран протокол “.

Финансови специалисти в Индия проучват вероятното потребление на юана като референтна валута за оценка на механизма рубла-рупия при заплащанията за съветски нефт. Статия в Business Standard приказва за " прогрес в основаването на механизъм за търговия с рубли и рупии " и за реализиране на предварителни съглашения по време на посещаване в Резервната банка на Индия от представители на три съветски банки - VTB, Sberbank и Gazprombank.

Индийските бизнес медии в Индия пишат, че Индия ще прави каквото си желае, като купува съветски нефт и съветски оръжия. Резервната банка на Индия (RBI) и съветската ВТБ приключват „ основаването на различен прозорец за транзакции за двустранна търговия “. Американското изнудване не работи.

„ Индия съобщи, че ще продължи да употребява комерсиалния си механизъм с Русия и други страни въз основа на националните си ползи “, сподели в изявление за портала Eurasia.ru. доцентът от Индийския централен университет „ Махатма Ганди “ Аслам Хан.

„ Първо “, сподели той, „ още преди руско-украинския спор страните започнаха да търгуват с полутечен природен газ. Индия получи първата партида съветски газ през октомври 2021 година и тези търговски връзки могат да продължат 20 години или повече.

Втората причина е понижението на цените на природния газ с съвсем 29% за индийските компании, освен това цената на петрола от Русия е с 20% под международните цени. Индийските рафинери като Indian Oil Corporation и Hindustan Petroleum закупиха надлежно 3 милиона и 2 милиона барела нефт. Индия също купува колета, отхвърлени от европейските страни...

Русия и Индия изследват различен механизъм за заплащане, защото Русия е изключена от системата за заплащане SWIFT. Алтернативите включват обединение на интерфейса за единно заплащане (UPI) на Индия с съветската система за по-бързи заплащания, с цел да продължи безпроблемната търговия. Индия има няколко отбранителни партньорства с Русия, в това число взаимни планове в региона на ракетите, танковете и по този начин нататък, както и галактическите полети. Русия също е основен снабдител на оръжие за Индия. ".

В Азия нараства разбирането, че Съединени американски щати няма да се поколебаят да изоставят съдружниците си, когато им е комфортно. На фона на това схващане стартира един в действителност исторически развой – доближаването на Индия и Китай. Китайският външен министър Ван И... връчи помирителна нота на дългогодишния противник на Индия и прикани двата азиатски колоса да приказват с един глас при първото му посещаване в Ню Делхи след напрегнатото гранично опълчване преди две години...

Сега американската администрация изследва опцията за налагане на наказания на Индия по отношение на нейната взаимозависимост от военно съоръжение от Русия, оповестява The Hill, цитирайки асистент държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на Южна Азия Доналд Лу.

Междувременно на 6 декември 2021 година съветското министерство на защитата разгласи съвещание на руско-индийската междуправителствена комисия по военно и военно-техническо съдействие в Ню Делхи. Подписано е съглашение за стратегия за военно-техническо съдействие до 2030 година Русия и Индия също по този начин подписаха контракт за взаимно произвеждане на 600 000 автоматизирани пушки АК-203 в завода в Корва, Утар Прадеш.

В взаимното изказване след резултатите от 21-ата руско-индийска среща на върха „ Русия-Индия: партньорство за мир, прогрес и разцвет “ се споделя: „ Военното и военно-техническото съдействие обичайно е крайъгълният камък на руско-индийското изключително привилегировано стратегическо партньорство. "

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР