Русия е тази, която милитаризира Черно море и няма никакво

...
Русия е тази, която милитаризира Черно море и няма никакво
Коментари Харесай

Експерт: Черно море - зона на съприкосновение на няколко държави, които имат изявени геополитически претенции

Русия е тази, която милитаризира Черно море и няма никакво подозрение, че това съставлява директна опасност за нас. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Ивайло Иванов, специалист по национална сигурност.

" Това, което се случи през последната година от позиция на ограничение свободата на мореплаване в Черно море, нарушаването на комерсиалните направления, заканите да бъдат обстрелвани търговски кораби, освен това на страни, които не са участници в спора (бел. ред. войната в Украйна), е държание, което във всяко едно направление нарушава интернационалното право. И няма никакво подозрение, че сходен вид дейности заплашват българската сигурност и надлежно ние би трябвало да вземем съответни ограничения, с цел да предотвратим опцията сходен вид държание да продължава да се случва в Черно море преди всичко. На второ място, несъмнено, тази заплаха да ескалира от позиция на спомагателни закани към България, ограничение опциите ние да използваме нашата икономическа зона по този начин, както сметнем за добре ", обърна внимание Иванов.

По думите на специалиста по национална сигурност Черно море е забавно от геополитическа позиция, тъй като е зона на прикосновение на няколко страни, които имат изявени геополитически искания.

" Разбира се, най-видимо това е Русия, която претендира да бъде световна мощ. Но тук не би трябвало да забравяме и Турция, която има също своите упоритости както в района, по този начин и на световно равнище. Виждаме Турция, макар че е член на НАТО има една много двойнствена политика във връзка с Русия. От една страна, несъмнено, тя осъжда съветската експанзия в Украйна и постоянно акцентира, че пази териториалната целокупност и независимостта на Украйна. Но въпреки това виждаме, че Турция търси взаимоотношение с Русия, има общо поле, в което двете страни си взаимодействат и съумяват да намерят синхрон в своите дейности ", изясни Гърдев.

Той добави още, че Черно море е забавно и от позиция на това, че то е зона, в която на процедура се срещат Изтока и Запада: " То е и морски път, през който може да бъде реализирана търговия, транспорт на разнообразни първични материали, които идват от Близкия изток, с изключение на по обичайния маршрут, който апропо сега както виждаме, също е подложен на съществени опасности от позиция на сигурността. Разбира се, приказвам за Червено море, Суецкият канал и нападенията на хутите над търговски кораби. Черно море за момента е външната граница на Европейския съюз и на НАТО. Имаме три страни, които са членки на НАТО - България, Румъния и Турция и ние с Румъния сме членки на Европейския съюз. В един миг имаше опити за миграционен напън през Черно море, като един нетрадиционен маршрут в множеството случаи. Така че виждаме заканите не са единствено във военно отношение, те са и от позиция на по-нетрадиционен вид закани, които Европейският съюз и изобщо европейската сигурност изпитва и сигурно ще продължи да изпитва в идващите години ".

Според Ивайло Иванов България би трябвало да търси опция да укрепи личните си отбранителни качества в границите на Черно море от една страна: " Първо, повишавайки нашите национални военни качества, а на второ място несъмнено, тясно съдействие с останалите страни-членки на НАТО и на Европейския съюз в района. Разбира се с страни, които имат потенциал и благоприятни условия също да въздействат върху този регион, приказвам за Съединените американски щати като страна, която има такива благоприятни условия. Тя също има свои ползи в района и ние би трябвало да намерим къде са пресечните точки на нашите и Съединените американски щати и да работим взаимно за реализирането на тези ползи ", обърна внимание специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР