Русия е предала на САЩ проекти на споразумения в сферата

...
Русия е предала на САЩ проекти на споразумения в сферата
Коментари Харесай

Русия е предала на САЩ предложения за договори в сферата на сигурността

Русия е предала на Съединени американски щати планове на съглашения в областта на сигурността, по които желае да се контракти със Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО на фона на възходящото напрежение към Украйна, заяви Асошиейтед прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че съветският президент Владимир Путин е подготвен да организира още един диалог с американския си сътрудник Джо Байдън преди края на годината, с цел да обсъдят сигурността. Но от думите на Песков излиза наяве, че Москва към момента не е получила единодушие за това.

Във видеоразговор с Путин предходната седмица Байдън изрази угриженост от скупчването на съветски войски край Украйна и го предизвести, че Русия ще понесе " тежки последствия ", в случай че нападне съседката си.

Путин отхвърли да има проекти за инвазия и обърна диалога, като подкани западните водачи да дават правно обвързващи гаранции, изключващи разширението на НАТО с Украйна и разполагането на оръжия на алианса там, наричайки сходни дейности " алена линия " за Москва.

Съединени американски щати и техните съдружници отхвърлиха да дават такива гаранции, само че предходната седмица Байдън и Путин се договориха за спомагателни диалози, с цел да обсъдят опасенията на Русия.

Песков съобщи през днешния ден, че Русия е показала на Съединените щати планове на контракт и съглашение, само че отхвърли да посочи съответното им наличие и кои страни би могло да ги подпишат.

Съветникът на Путин по външните работи Юрий Ушаков е разискал съветските планове със съветника в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на телефонен диалог в сряда и Москва е подготвена да стартира договаряния, сподели представителят на Кремъл.

Руските оферти били предадени на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която през вчерашния ден посети Москва и се срещна със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Рябков ще има подготвеност да отпътува за договаряния по бъдещите съглашения в неутрална страна, сподели Песков, без да даде детайлности.

В изявление предходната седмица Рябков предизвести, че неуспехът да се овладее възходящото напрежение сред Русия и Запада може да ги тласне към конфликт, сходен на Кубинската ракетна рецесия от 1962 година, която сложи света на ръба на нуклеарна война.

Срещата на върха на Европейския съюз през днешния ден се чака да се концентрира върху избягването на съветска военна инвазия в Украйна посредством закани за невиждани наказания за Москва и заричане за дипломатически договаряния.

Представители на американското разузнаване настояват, че Русия е преместила 70 000 бойци на границата си с Украйна и се приготвя за възможна инвазия при започване на идната година. Москва отхвърля да възнамерява нахлуване и упреква украинските управляващи, че обмислят атака, с цел да си върнат контрола над следената от бунтовници Източна Украйна. Украинското държавно управление отхвърля съветските изказвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР