Русия е надежден доставчик на енергия за Европа дори в

...
Русия е надежден доставчик на енергия за Европа дори в
Коментари Харесай

Песков: Русия е надежден доставчик на енергия за Европа



Русия е благонадежден снабдител на сила за Европа даже в сложни моменти в връзките, съобщи в понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков, като дефинира известия в английските медии, че Москва може да понижи доставките при положение на европейски наказания като " подправена нервност ", съобщи Ройтерс.

Агенцията показва, че съветските енергийни доставки са в светлината на прожекторите, защото Съединени американски щати и Европа дадоха обещание да наложат нови, доста по-строги наказания на Москва, в случай че тя нахлуе в Украйна.

Русия, която завладя украинския полуостров Крим през 2014 година, струпа войски по границата. Тя отхвърля проекти за навлизане, само че съобщи, че може да предприеме „ неуточнени " военни дейности, в случай че не бъдат изпълнени настояванията, в това число обещанието на НАТО в никакъв случай да не приема за собствен член Украйна.

Европа разчита на Русия за към 35% от своя природен газ и също по този начин е главен консуматор на съветски нефт, приближаващ както по тръбопроводи, по този начин и през морските пристанища.

Опасенията за назряващ спор сред Русия и Украйна и свързани с него нови по-строги наказания на Европейски Съюз по отношение на Москва, доведоха до мощен растеж в понеделник с близо 17% на цената на европейския газ. Фючърсите на синьото горива на нидерландския газов хъб TTF се покачват през следобедната търговия с 16,7% към 96,20 евро за мегаватчас (MWh), като за малко до удариха ценови връх към 94,85 евро - най-високо ценово равнище от 14-и януари насам. Този растеж на цените на газа е реалност единствено дни, откакто синьото гориво поевтиня към 69,50 евро - тъкмо над дъната от 31-ви декември 2021 година и от 13-т януари 20202 година към 65,50-69,00 равнищата.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



В понеделник съветската рубла пък поевтиня към 14-месечно дъно по отношение на американския $, волатилността означи на валутния ѝ курс доближи най-високото си равнище от ноември 2020 година Доларът нараства с близо 2% към 79,45 рубли, достигайки най-високо равнище от ноември 2020 година

Трябва да се има поради, че продажбите на съветския петрол и природен газ съставляват към 40% от бюджетните доходи на Русия.

" В най-неспокойните времена на нашите връзки Русия беше благонадежден поръчител за енергийната сигурност на Европа, безупречно изпълнявайки договорните си отговорности “, съобщи Песков по време на конферентна връзка в понеделник.

Два съществени съветски газови маршрута към Европа обаче – газопроводът " Ямал-Европа " през Полша до Германия и тръбопроводът през Украйна до Австрия – бяха незадоволително употребявани през последните месеци, като първият от тях продължава трайно да реализира реверсивно подаване на природен газ (в посока на изток) от 24-декември 2021 година насам.

Някои европейски политици упрекнаха съветския колос " Газпром ", че задържа доставките, което пък способства за внезапно повишаване на цените на спот пазара. Водещите европейски клиенти на Москва обаче споделят, че дълготрайните отговорности са изпълнени напълно.

Австрия, където се намира огромен газов хъб, откъдето газ от Русия, Норвегия и други източници отива по-нататък към Европа, е на 40% подвластен от вноса от Москва - нещо, което не може да се промени бързо, сподели от своя страна австрийския външен министър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР