Русия e извършила тест на междуконтинентална балистична ракета, който изглежда

...
Русия e извършила тест на междуконтинентална балистична ракета, който изглежда
Коментари Харесай

Русия тествала „Сатана II“ малко преди Байдън да пристигне в Киев

Русия e направила тест на междуконтинентална балистична ракета, който наподобява се е провалил по времето, когато президентът Джо Байдън е бил в Украйна в понеделник, оповестява CNN, базирайки се на двама американски чиновници, осведомени с въпроса.

Русия авансово е уведомила Съединени американски щати за теста посредством деконфликтни линии, сподели един чиновник.

Тестът не съставлява риск за Съединените щати и Съединени американски щати не гледат на него като на особеност или ескалация.

Тестът на тежката ракета SARMAT, наречена на Запад Сатаната II , и способна да доставя голям брой нуклеарни бойни глави, наподобява се е провалил, настояват публични лица. Той е бил тестван и преди и в случай че този пък балистичната ракета беше сработила, американските чиновници считат, че съветският президент Владимир Путин щеше сполучливо да подчертае теста в речта си за положението на нацията във вторник.

Вместо това Путин не загатна изстрелването в речта, траяла час и 45 минути. Той обаче публично заявява, че Русия ще спре присъединяване на страната му в контракта за понижаване на нуклеарните оръжия „ Нов старт “ със Съединените щати, застрашавайки последния останал пакт, който контролира двата най-големи нуклеарни арсенала в света.

CNN в началото заяви, че очевидният тест е осъществен, до момента в който Байдън е бил в Украйна въз основа на информация от източници. След първото издание на тази история, един от чиновниците споделя, че пробата е осъществен тъкмо преди Байдън да е в страната. Вторият източник пък твърди, че пробата е бил в понеделник, без да дава по-конкретно време.

Времето на теста допуска, че Съединени американски щати и Русия са комуникирали през няколко разнообразни канала по-рано тази седмица за задачите на унищожаване на спора – американски чиновници също уведомиха руснаците в неделя вечерта, часове преди визитата на Байдън в Киев, че президентът ще пътува до украинската столица, сподели в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Путин разгласи сполучливи проби на междуконтинентални балистични ракети в предишното, в това число предишния април, единствено месеци откакто Русия нахлу в Украйна. Този тест беше и за ракетата SARMAT, която беше показана за първи път през 2016 година и съгласно съветските държавни медии има обхват над 11 000 километра. Ракетата може да носи бойна глава с тегло 100 тона и е проектирана като правоприемник на междуконтиненталната балистична ракета Р-36М „ Воевода “.

Миналата година Путин предизвести, че ракетата ще „ намерения за тези, които се пробват да заплашват Русия “.

По това време западни специалисти описаха теста от 2022 година като „ нуклеарно дрънчене с оръжие “ и го възприеха като опит да се отвлече вниманието от военните провали на Русия по това време, като потъването на нейния черноморски флагман „ Москва “.

Тогавашният прессекретар на Пентагона Джон Кърби назова теста от 2022 година „ обикновен “ и сподели, че не е сюрпризиран. Той не се смяташе за опасност за Съединените щати или техните съдружници.

Руската войска претърпя голям брой огромни провали на бойното поле в Украйна през последната година и като цяло се „ провали “ в стратегическите си цели там, споделиха голям брой високопоставени американски чиновници.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР