Русия е използвала масово касетъчни боеприпаси в Украйна, което е

...
Русия е използвала масово касетъчни боеприпаси в Украйна, което е
Коментари Харесай

Русия е използвала масово касетъчни боеприпаси в Украйна


Русия е употребила всеобщо касетъчни муниции в Украйна, което е довело до стотици цивилни жертви и вреди по жилища, учебни заведения и лечебни заведения, заяви интернационална организация, наблюдаваща този тип въоръжение.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6759
" Стотици офанзиви с касетъчни муниции, осъществени от съветските сили, са били документирани, обявени или са се случили в Украйна през тази година ", уточни интернационалното придвижване на гражданското общество Коалиция за касетъчни муниции в своя годишен отчет, представен от Българска телеграфна агенция.

" Украинските сили също са употребявали неведнъж тези муниции по време на спора ", който стартира на 24 февруари с нашествието на Русия, се споделя още в отчета.

Нито Русия, нито Украйна са подписали конвенцията за възбрана на използването на сходно въоръжение. Тя е призната от 110 страни, а 13 други са я подписали.

" Масовата приложимост на неразрешените в по-голямата част от света касетъчни муниции от Русия и Украйна демонстрира крещящо пренебрежение към човешкия живот, филантропичните правила и юридическите правила ", съобщи Мари Уеърхам, участник в подготвянето на отчета.

" От изключителна нужда е невиждано наказание на използването на касетъчни муниции в Украйна. Само по този начин ще се засилят опитите за отменяне на тези оръжия и слагането на завършек на опасността, която те съставляват ", добави Уеърхам.

Докладът от 100 страници се разгласява в навечерието на годишната среща на страните, приели конвенцията, която ще се организира от 30 август до 2 септември, в седалището на Организация на обединените нации в Женева.

Коалицията също по този начин упорства Русия " да постави неотложен завършек на безразборните офанзиви, а страните, подписали конвенцията да подхващат ограничения за бързото ѝ приемане ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР