Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.

...
Русия държи 236 политически затворници, сочи изследване, цитирано от АФП.
Коментари Харесай

Драстично увеличение на политическите затворници в Русия

Русия държи 236 политически пандизчии, сочи проучване, представено от Агенция Франс Прес. Докладът е направен от основаната във Вашингтон организация за отбрана на човешките права Perseus Strategies.
Броят им е доста по-висок спрямо предходните няколко години, откакто съветският президент Владимир Путин разпореди по-строги ограничения против хипотетични закани, осведоми БГНЕС.
През 2015 година броят на политическите пандизчии в Русия е бил едвам 45, сочат данните на гражданското съдружие " Мемориал ", което взе участие и в настоящето проучване. Според настоящето изследване има 236 души, които са в съветските затвори по политически аргументи, макар че от организацията споделят, че евентуално броят им е " доста по-голям ".
Според проучването, Русия вкарва хора в пандизите с помощта на " известни със своята неизясненост " забрани против хулиганството и накърняване на религиозните свободи.
Според отчета, че най-дълго лежащия в пандиза политически пандизчия е Алексей Пичугин , някогашен чиновник по сигурността на петролния колос " Юкос ". Той е бил задържан през 2003 година Пичугин излежава доживотна присъда по редица обвинявания, в това число ликвидиране. Близките му настояват, че обвиняванията са изфабрикувани и същинската им цел е притежателят на " Юкос " Михаил Ходорковски, който към този момент живее в чужбина и е един от най-яростните критици на Владимир Путин.
80-годишната майка на Пичугин твърди, че синът ѝ страда от редица болести, които е развил, " тъй като го държат в маломерна килия, в която от 16 години не е виждал слънцето ". " Държат го там, тъй като желаят да даде подправени показания против Ходорковски. Алексей отхвърли и по тази причина е в пандиза ", споделя Ала Пичугина.
Възрастната жена споделя и, че ѝ разрешават да вижда сина си единствено два пъти годишно, през стъкло в пандиза. " Мисля, че единствено напън от чужбина може да му помогне. Не виждам какво друго ", счита майката на пандизчията.
Заедно с политическата съпротива, властта в Русия се насочва и против водачи на религиозни групи и етнически малцинства. Също по този начин против бранители на правата на хомосексуалните, публицисти и изключително украински деятели, в светлината на съветското анексиране на Кримския полуостров.
Докладът заключава, че е належащо уголемение на закона " Магнитски ", който беше признат в Съединените щати през 2012 година Законът е кръстен на Сергей Магнитски - юрист, борещ се с корупцията, който умира в ареста в Русия, откакто отзовава там поради случай с " Газпром ". Магнитски умира няколко дни преди да изтече оптималният законов период от 1 година, в която може да бъде държан в ареста в Русия без присъда. Магнитски е обвързван с Уилям Броудър, който се трансформира в едно от звената в следствието за възможна съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати и който е безапелационен, че съветската администрация е пробвала да му вземе за себе си стотици милиони долари, които другояче е трябвало да отидат в съветската държавна хазна. Законът " Магнитски " планува забрани за пътешестване и заледяване на активи на чиновници, забъркани убийства или мъчения.
Според отчета, мощната и прочувствена реакция на Владимир Путин против закона " Магнитски " демонстрира, че ограничения като тази влияят на Кремъл. Докладът приканва международните водачи да надигат глас по-често и да притеглят вниманието на обществото към положението на човешките права в Русия.
Бившият министър на правораздаването на Канада Ървин Котлър, който в този момент работи за група за отбрана на човешките права, която взе участие в проучването, споделя, че в Русия постоянно се следи " криминализиране на всекидневието ", както и ориентиране против политически и публични водачи, посредством закони готови, с цел да вкарат " нежелани организации " в черни описи.
" Това, което се случва е, че всички тези, които са виждани като съперници на режима, даже в най-общи рамки, се оказват ответници по изфабрикувани обвинявания ", съобщи Котлър. Той отдава офанзивите против дисидентите в Русия и други властнически общества на безнаказаността, на която се радват ръководителите им на интернационалната сцена. " Този модел се повтаря, поради едновременното оттегляне на демократичната общественост ", твърди канадецът.
Москва в предишното е защитавала положението на човешките права в страната с изказванието, че схващането за тях е друго в Русия и на Запад, като в това време атакува Съединените щати, че и те държат политически пандизчии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР