Рушащи се сгради и неоткриваеми собственици. Проблем, който продължава да

...
Рушащи се сгради и неоткриваеми собственици. Проблем, който продължава да
Коментари Харесай

Рушащи се сгради на произвола, общината е безсилна да се справи

Рушащи се здания и неоткриваеми притежатели. Проблем, който продължава да не намира съответно решение, а в това време обстановката постоянно безусловно заплашва живота на минувачите и несъмнено загрозява образа на града. Защо в страните, на които се възхищаваме и обичаме да посещаваме имат механизми да дисциплинират притежателите и да не позволяват сходна занемареност, а у нас все нещо пречи - ето и следващият образец.

Евгени Костов: " Страхотен удар ".

От прилежащата към този момент рушаща се постройка. Очевидно оставана на произвола на ориста.

Евгени Костов: " Ние от тук минаваме. Това е рисково за живота. Виждате какви големи блокове са ".

Парчетата падат в двора на Евгени, там където всеки ден минават и щерка му, и внука му.

Българска национална телевизия: Подавали ли сте сигнали?

Евгени Костов: " Много пъти, това е непрестанно. Към общината дъщерята е пускала тъжби. Ние сме се обаждали на квартален, към кой ли не. Отговорът е със притежателите да се разбираме ".

Но притежателите са неоткриваеми. Типичен случай. Общината изпраща писма и се надява те да отговрят.

Българска национална телевизия: До този миг имате ли някакъв отговор?

Инж. Анна Виячева, регион " Оборище ": " Засега не ".

Писмо без отговор. А през това време, с цел да понижи риска, общината не може да направи доста, защото постройката е частна.

Инж. Анна Виячева: " Можем да сложим сигнална лента. Слагаме сигнални ленти, слагаме табели, това е, което можем да създадем ".

Българска национална телевизия: Сигналната лента ли ви е максимума?

Инж. Анна Виячева: " Това е максимума, който ние можем да създадем. От там нататък имаме една процедура - търсям всички притежатели, викаме ги на чуване в общината, събираме ги, приказваме им,обясняваме им какъв брой е рискова постройката им все още и ги принуждаваме един тип да вземат ограничения да създадат ремонт ".

И чак по-късно могат да понесат санкция сред 1000 и 5000 лева Пътят от издирването на притежателите до тази санкция е дълъг и муден и може да се проточи месеци наред ".

Инж. Анна Виячева: " Ако финансовите санкции са малко по-скорошни, а не в този дълъг развой, който ви описах, може би ще имаме повече резултати ".

Само че процедурата е такава и нейната смяна не стои на дневен ред. На дневен ред остават терзанията на Евгени и на всички други, минаваща към такива рискови частни здания. За тях всеки ден очакване на ремонт е рисков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР