Русе. Над 79 000 прасета са евтанизирани на територията на

...
Русе. Над 79 000 прасета са евтанизирани на територията на
Коментари Харесай

Русе: Над 79 000 прасета са евтанизирани на територията на областта заради африканската чума

Русе. Над 79 000 свине са евтанизирани на територията на региона поради африканската чума. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе .
Областният шеф на област Русе Галин Григоров дружно със своя заместител Валентин Колев и шефа на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Георги Дяков организираха съвещание на непрекъснато настоящата междуведомствена регионална епизоотична комисия по отношение на усложнената конюнктура във връзка с заболяването африканска чума по свинете на територията на района.
По време на срещата беше посочено, че умъртвяването и обезвреждането на труповете на евтаназираните животни в свинекомплексите в Николово и Бръшлен е завършило надлежно на 1-ви и 4-ти август. Към момента процедурата е в ход и в свинекомплекса в Голямо Враново, като до през вчерашния ден там са умъртвени 6000 прасета, с което общият брой на евтаназираните все още животни на територията на региона е 79 300.
Що се касае до броя свине, намираща се в персонални стопанства, вид „ заден двор “, то беше регистрирано, че понастоящем в община Бяла броят на записаните свине е 13, като те са в 8 стопанства, които са ситуирани надлежно в 3 обитаеми места. По публична информация в община Ветово 14-те регистрирани свине са умъртвени. В община Две могили обстановката е същата като от предходната седмица и там има 3 свине, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има два броя прасета в село Кошов, като през днешния ден би трябвало и те да бъдат умъртвени. Броят на прасетата в персонални стопанства в община Русе е 3, като в Червена вода са 2 записаните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово все още не се отглеждат свине за персонална консумация. В неофициални диалози същото е доказано и от община Борово, само че към момента публично такава информация не е постъпила в Областната администрация.
Заседанията на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а регионалният шеф е в непрекъснат контакт с всички виновни институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР