Русе. Гнездовите двойки къдроглави пеликани, които първи загнездиха през настоящия

...
Русе. Гнездовите двойки къдроглави пеликани, които първи загнездиха през настоящия
Коментари Харесай

Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“

Русе. Гнездовите двойки къдроглави пеликани, които първи загнездиха през сегашния сезон, се снабдиха с потомство. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Русе . Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи, ситуирани в северната част на обичайното гнездилище.

Останалите двойки, които в началото загнездиха върху тръстиковите масиви към наколните платформи, по-късно се реалокираха на други места, в източните елементи на резервата. Обследвани са аргументите, като са осъществени прегледи на записи от системата за видеонаблюдение. Установено е, че екземпляри от типа енотовидно куче (Nyctereutes procyonoides) още веднъж са навлезли в гнездовата колония на предпазените птици. Предполага се, че са подплашили гнездящите върху тръстиката пеликани, сходно на обстановката от 2019 година
Предприети са ограничения, като на незаселената част от колонията, ситуирана югоизточно от обичайното гнездилище, са сложени няколко живоловни клопката, за хищниците да бъдат уловени. Опитът се е увенчал с непълен триумф, като е уловен един образец енотовидно куче, който е предаден за развъждане на Зоопарк-Ловеч.

Енотовидното куче е непознат за България тип, който се среща в Северна България и Добруджа. Той не е предпазен и съставлява ловджийски обект съгласно българското законодателство. Подобен случай беше регистриран преди две години, когато гнездящите на земята птици се подплашиха и се реалокираха в източна посока.

Опазването на колонията на къдроглавия пеликан е измежду предпочитаните действия в резервата. В план, изпълняван от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе са планувани действия като търсене на нови места, на които да бъдат основани подобаващи условия за гнездене на птиците – окосяване на тръстика и създаване на нови дървени платформи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР