Русе. До края на март тази година се очаква да

...
Русе. До края на март тази година се очаква да
Коментари Харесай

В рамките на следващите три месеца се очаква да се сключат договорите за проектиране и строителство на по-голямата част от магистралата Русе – Велико Търново

Русе. До края на март тази година се чака да се подпишат договорите за планиране и строителство на първите два сектора от бъдещата автомагистрала сред Русе и Велико Търново. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Русе . Така през 2027 година се планува новият път да бъде приключен най-малко до Бяла, както и да бъде построено околовръстното трасе. Това стана ясно от извършен по-рано през днешния ден диалог сред регионалния шеф Борислав Българинов и представители на Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Към момента планът на обстоен организационен проект – парцеларен проект за секторите сред Русе и Бяла и обхода на град Бяла е импортиран в Министерство на регионалното развитие за разглеждане и приемане от Националния експертен съвет по устройство на територията и районна политика, като се постанова отстраняването на някои грешки. След неговото утвърждение и влизането му в действие ще започва отчуждителната процедура според наредбите на Закона за държавната благосъстоятелност. Припомняме, че по време на теренни изследвания бе открито съществуването на 37 археологически обекти с планувани разнообразни ограничения за запазване. Предстои възлагане на тяхното изследване, само че след привършване отчуждението на засегнатите парцели по трасето, според условията на Закона за културното завещание.

От АПИ оповестиха социална поръчка за установяване на реализатори за разработване на механически план и строителство на първите към 76 км от автомагистралата. Става дума за двата сектора Русе – Бяла и обхода на град Бяла, т.е. т.е. пресичането с път I3 „ Гара Бяла – Плевен “. Понастоящем се прави оценка на получените предложения и следва да бъде оповестена процедура за избор на строителен контрол за тях. В развой на подготовка е процедура за възлагане изработването на обстоен механически план с ПУП-ПП за сектора от Бяла до Велико Търново.
След плановото поръчителство ще бъде извършена процедура за избор на реализатор за строителството на сектора. Проектът на автомагистрала сред Русе и Търново е препоръчан за включване в стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027, която чака утвърждение от Европейската комисия.

След като програмата бъде одобрена Управляващият орган следва да създаде насоки за кандидатстване за финансиране, въз основа на които бенефициентите да могат да разработят формулярите за кандидатстване и да се дефинира процентът на финансирането.

Българинов продължава да упорства за реализирането и на други водещи инфраструктурни планове, които ще подобрят транспортната съгласуваност сред Северна и Южна България и ще понижат районния дисбаланс. Сред тях са построяването на втори мост на река Дунав при Русе, както и стартирането на фериботна линия сред Русе и Гюргево.

Според него всичко това ще даде подтик за икономическо развиване на района. „ Построяването на автомагистралата сред Русе и Велико Търново ще усъвършенства транспортното обслужване на интернационалния и вътрешния трафик и ще увеличи сигурността на придвижването, защото директният трафик ще бъде изведен отвън обитаемоте места. Подобни планове би трябвало да бъдат приоритет за всяко държавно управление и администрация. “, показа регионалният шеф.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР