Русе. 30 са регистрираните свлачища в Русенско на обща територия

...
Русе. 30 са регистрираните свлачища в Русенско на обща територия
Коментари Харесай

30 са свлачищата в област Русе, по предложение на Синан Хебибов започват обходи на некатегоризирани свлачищни процеси

Русе. 30 са записаните свлачища в Русенско на обща територия малко над 2150 декара. Това стана ясно от извършен диалог сред заместител регионалния шеф Синан Хебибов и управлението на „ Геозащита “ – Плевен, оповестиха от Областна администрация - Русе. Най-много са на територията на община Иваново – 15. По пет има в Борово и Бяла, две в Ценово, както и по едно във Ветово, Две могили и Сливо поле. Оказва се обаче, че има и доста нерегистрирани свлачищни процеси. Именно заради това по концепция на Хебибов стартират обходи на сходни места в цялата област.

Целта е за всяко от тях да се направи в детайли геодезично изследване, което да включва разбор на аргументите. Ще се търсят и вероятни решения на проблемите, тъй че да се избегне застрашаване на сериозната инфраструктурата в района. Там, където е належащо, ще се приготви и писмо до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет. Идеята е да се обезпечат в точния момент финансови средства за предварителна защита на почнали свлачищни процеси.

Припомняме, че ролята на заместител регионалния шеф Синан Хебибов при решаването на зародилата спешна обстановка във Ветово бе решаваща. Благодарение на неговите старания и положителната взаимна работа с локалното управление безусловно за по-малко от 48-часа започнаха укрепителни дейности. Своевременно се започнаха и всички останали нужни ограничения като възобновяване на електрозахранване и водоснабдяване.

Изграден бе защитен бордюр, който да попречи на водите от улицата да влязат в зоната на свлачището, а пукнатите по улицата бяха запълнени със специфична примес. Изграден е и контрафорсен насип, който да защищава от активирането на спомагателни свлачищни процеси, а дъждовните води от къщите наоколо бяха отведени отвън този периметър. На процедура там ремонтните действия са към този момент изцяло приключени. Предстои правене на план за изцяло възобновяване на ската.

Хебибов счита, че би трябвало да се отделя по-голямо внимание на дейностите по предварителна защита и по този начин разноските за държавния бюджет ще бъдат по-малки в сравнение с при пораждане на спешна обстановка.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР