Руми (1207 ~ 1273) бил персийски поет, ислямски учен, теолог,

...
Руми (1207 ~ 1273) бил персийски поет, ислямски учен, теолог,
Коментари Харесай

Не разбивай ничие сърце. Позволи на живота да бъде с теб, а не против теб ♥ ШАМС от Тебриз

Руми (1207 ~ 1273) бил персийски стихотворец, ислямски академик, теолог, и суфистки мистик, живял през 13-ти век. През последните седем века въздействието му е надхвърляло интернационалните граници и етнически разединения, и стиховете му са били преведени на доста от международните езици и преобразувани в разнообразни формати. Той постоянно е описван като „ най-известния стихотворец ” и „ най-продавания стихотворец ”. Стиховете и думите му са измежду най-възхваляваните из духовните общности, само че по-малко знае се, че вдъхновението и духовното въздействие в творбите на Руми идват от неговия ментор, носещ името Шамс от Табриз (1185 ~ 1248).

Шамс бил сунит с персийски генезис, за който се счита, че е бил духовния преподавател на Руми, и който е споменаван с огромна респект в творбата „ Диван-и Шамс-и Табриз ” (Произведения на Шамс от Табриз). Според преданието, Шамс обучавал Руми в усамотение в Кония, Турция, в продължение на 40 дни, преди да избяга в Дамаск. Гробницата на Шамс е била номинирана от ЮНЕСКО за обект на международното завещание.

Следващите цитати на Шамс отразяват въздействието, което той е оказал върху огромния стихотворец Руми и показват духовното ни пътешестване през живота по един пречистващ метод. Вдъхновение, което Елиф Шафак излива в романа си „ Любов ”.

 (Me&Rumi, The Autobiography of Shams-i Tabrizi, by William C.Chittick)

Вместо да се противопоставяш на измененията, предай се на тях. Позволи на живота да бъде с теб, а не срещу теб. Ако си мислиш „ Животът ми би се обърнал с главата надолу ”, не се тревожи. Откъде знаеш, че надолу не е по-добре от нагоре?

Вселената е приключена същина. Всички неща са свързани едно с друго посредством невидими конци. Не разбивай ничие сърце, не гледай със състрадание по-слабите от теб. Нечия горест от другия завършек на света може да накара целия свят да страда; нечие благополучие може да накара целия свят да се усмихне.

Живот без обич е неправилен. Не се чуди към каква обич да се стремиш, духовна или материална, божествена или световна, източна или западна… раздялите водят само до още разделения. За любовта няма етикети, няма описания. Тя е такава, каквато е, ясно и просто. Любовта е водата на живота. Обичащият е пламнала душа! Вселената се върти по различен метод, когато огънят обича водата.

Повечето спорове и обтегнати връзки се коренят в езика. Не обръщай огромно внимание на думите. Езикът няма място в измерението на любовта. Любовта е глуха.

По света има повече подправени учители, в сравнение с звезди. Истински е оня преподавател, който ти оказва помощ да видиш вътрешното ти великолепие, а не оня, който търси прослава и почитатели.

Не търси парадайса и пъкъла някъде в бъдещето. И двете са налице в сегашното. Всеки път, когато съумяваме да обичаме без упования, пресмятания и ангажименти, ние фактически попадаме в парадайса. Всеки път, когато се противопоставяме и ненавиждаме, попадаме в пъкъла.

Цялата галактика е събрана в човешкото създание. Дяволът не е някакво страшилище, което чака да ни сграбчи. Той е глас от вътрешната страна. Търси Дявола в себе си, а не в другите. Не забравяй, че оня, който е познал Дявола в себе си, е познал и Бога в себе си.

Истинската нечистотия не е на открито, а е вътре, в сърцата ни. Водата измива всички петна, само че не и злобата и неприятните планове, вкоренили се в сърцата ни.

Независимо по какъв начин те назовават хората, ти си подобен, какъвто си. Придържай се към тази истина. Запитай се по какъв метод искаш да изживееш живота си. Всички живеем и умираме – това е истината, пред която се изправяме сами. Никой не може да ни помогне. Затова деликатно се замисли кое е нещото, което ти попречва да си живееш живота по този начин, както ти желаеш.

Търпението не е да седиш и да чакаш, а да предвиждаш. То е да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш деня. Обичащите са търпеливи и знаят, че на луната й трябва време, с цел да стане цялостна.

Макар и обособените елементи да се трансформират, цялото постоянно си остава едно и също. На мястото на всеки апаш, който напусне този свят, идва различен. На мястото на всеки добър човек идва различен подобен. По този метод освен че нищо не остава едно и също, само че и нищо в никакъв случай не се трансформира.

Безсмислено е да се опитваш да схванеш накъде води пътя. Мисли единствено за първата крачка; останалото ще си пристигна.

Миналото е тълкувание. Бъдещето е заблуда. Светът не се движи през времето като че ли то е права линия, преминавайки от минало към бъдеще. Вместо това времето се движи чрез и вътре в нас, в безкрайна серпантина. Вечността не значи безпределно време, а просто безвремие. Ако искаш да изпиташ постоянно озарение, изхвърли предишното и бъдещето от мозъка си и се задръж в настоящия миг.

Можеш да познаеш Бог посредством всяко едно нещо във вселената, тъй като Бог не е прикрепен в джамия, синагога или черква. Но в случай че въпреки всичко искаш да узнаеш къде тъкмо се крие, може да го намериш единствено на едно място: в сърцето на същински обичащия човек.

Любовта е пътешестване. Всички пасажери, без значение дали го желаят или не, се трансформират. Никой не е кадърен да навлезе в любовта и да си остане същия.

Когато всеки се пробва да бъде нещо, ти бъди нищо. Слей се с празнотата. Човек би трябвало да бъде като гърне. Така както гърнето е придържано от празнотата в него, човек е придържан от осъзнатостта за своята незначителност.

За да се доближим до Истината и Вярното, ни е належащо красиво и меко сърце. Всеки човек в даден стадий от живота си се научава да бъде по-мек. При някои това става инцидентно, при други е подбудено от болест, при трети – от загуба на непосредствен, при четвърти – от загуба на имущество… Всички се изправяме пред сходни обстановки и можем или да забележим положителното в тях и да отворим сърцето си, или, за жал, да забележим следващия мотив да го затворим вечно.

Миналото е мъгла, паднала върху нашия разум. Бъдещето? Просто един сън. Нито можем да познаем бъдещето, нито можем да променим предишното.

Източник: spiralata.net
Изображения: en.wikipedia.org, amazon.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР