Румънското правителство одобри схема за безвъзмездна държавна помощ за бизнеса.

...
Румънското правителство одобри схема за безвъзмездна държавна помощ за бизнеса.
Коментари Харесай

Румънското правителство обяви 200 млн. евро подкрепа за бизнеса

Румънското държавно управление утвърди скица за безплатна държавна помощ за бизнеса. Инвестиции за 200 млн. евро ще бъдат ориентирани към преработващата индустрия, превоза, опазването на здравето и обществените грижи, разгласи финансовият министър Адриан Качиу, представен от Romania Insider.

Кабинетът на Николае Чука промени предходно свое решение за държавните помощи с влияние върху стопанската система (HG 807/2014 ) и реши да удължи периодите за кандидатстване, които бяха подложени на рецензия и подозрения за облагодетелстване на избрани компании, свързани с управлявващите.

Схемата за безплатна помощ за вложения, която бе открита през 2014 година, е с портфейл от 6,38 милиарда румънски леи до 2023 година Неусвоеният до момента бюджет възлиза на 1,8 милиарда леи (360 млн. евро).  

Освен капиталовата линия за 200 млн. евро под шапката на HG 807, финансовият министър Качиу разгласи и две други ограничения, които следва да бъдат задействани.

Говорителят на държавното управление дефинира схемата като „ значима мярка за поощряване на задграничните вложения у нас ”, макар че тя е ориентирана към по-малки и най-вече локални компании от производството, превоза, опазването на здравето и общественото подкрепяне.  „ Започваме нов стадий, доста добре фокусиран. Искаме да имаме заводи, да имаме нашите звена, да понижим зависимостта от износа. Тези ограничения водят до по-бърз преход от потребителска към индустриална стопанска система. Искаме да дойдем с още две схеми за държавна помощ доникъде на годината. Да забележим по какъв начин ще ги интегрираме по европейски средства и от държавния бюджет ", акцентира министър Качиу.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР