Румънското обвинение поиска да бъде обвинен бившият президент Йон Илиеску

...
Румънското обвинение поиска да бъде обвинен бившият президент Йон Илиеску
Коментари Харесай

Бившият румънски президент Йон Илиеску - на съд

Румънското обвиняване изиска да бъде упрекнат някогашният президент Йон Илиеску и някогашният министър-председател Петре Роман за „ закононарушения срещу човечеството” поради окървавяването на революцията в страната през 1989 година.
Министърът на правораздаването Аугостин Лазар изиска от президента на страната Клаус Йоханис зелена светлина, да стартира правосъдна процедура против някогашните водачи. Бившият вицепремиер Желю Войкан Войколеску също е част от упрекнатите. Според изказването на румънската прокуратура се отваря нова глава в дълго траялото следствие за отговорността за кървавите дни преди и след гибелта на комунистическия деспот Николае Чаушеску и неговата жена Елена.
1 104 индивида са били убити по-време на събитията от декември 1989 година в Румъния. Включително 162-ма индивида преди рухването на Чаушеску, който заповядва да се потушат митингите и 942-ма в последвалите дни.
Прокурорите споделят, че проверяват отговорността на „ новото политическо и военно управление”, което е пристигнало на власт след рухването на Чеушеску. „ Националният фронт за спасение” воден от Илиеску поема страната в първите седмици след революцията. Петре Роман и Желю Войколеску стават надлежно министър-председател и вицепремиер на страната.
Илиеску, в този момент на 88 години, е президент на страната от 1989 година до 1996 година и по-късно от 2000 година до 2004 година
От обвиняването споделят, че „ в опит за затвърждаване на властта” новите водачи извършват „ план” с провокиращи убийства и пострадвания породени от пукотевица, както и задържането на огромен брой хора.
Разследването на събитията беше отсрочено през 2015 година, поради липса на доказателства, само че беше възобновено през 2016 година от по-висша инстанция на съда.
Досега са упрекнати 275 души поради ролята си в опита да се потушат антиправителствените безредици, само че от тях единствено някой са били наказани, настояват групи за поддръжка на жертвите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР