Румънското гражданско общество все по-често излиза на масови протести по

...
Румънското гражданско общество все по-често излиза на масови протести по
Коментари Харесай

Букурещ е голям и спасение дебне отвсякъде

Румънското гражданско общество все по-често излиза на всеобщи митинги по тематики като корупцията, неприятното ръководство и запазване на околната среда - все тематики, които резонират с програмата на " Спаси Румъния "

Още по тематиката
Правителствената рецесия в Румъния

Румъния надскочи упованията с нарастване от 5.6% на годишна база

Протестите в Румъния са единствено последната глава от продължаващата към този момент две десетилетия битка против овладяната страна

В неделя се организираха солидарни митинги в градове в цяла Европа, в това число и пред румънското посолство в София

Причина е опитът на социалистите да прокарат незабавни укази, намаляващи наказванията за корупция

" Липсва им мощно и харизматично водачество, изключително съгласно стандартите на балканския политически живот " Раду Деликоте, политически анализатор от SmartLink CommunicationНа 43 години французойката Клотилд Арман може да бъде наречена сполучлива жена. Завършила инженерство в Масачузетския софтуерен институт (MIT), с впечатляваща кариера като шеф на румънските филиали на няколко огромни френски компании, сред които GDF Suez и Egis, майка на четири деца. Какво повече?

Е, може би и да стане кмет на централния " Район 1 " в Букурещ да вземем за пример. Чужденка, освен това от частния бранш, без капка политически опит - възможностите й за триумф на вота през юни 2016 година не наподобяват огромни. Зад гърба й обаче е новият състезател на политическата сцена в Румъния - съюзът " Спаси Букурещ " (Uniunea Salvaţi Bucureştiul).

" Да си върнем столицата "

Четири години по-рано, през 2012 година, математикът и цивилен деятел Никушор Дан, който основава " Спаси Букурещ ", печели 8.5% от кметския избор в столицата като самостоятелен претендент и е класиран на трето място. Разочарован от резултата, той взема решение да промени тактиката си и да построи мрежа от сполучливи в областите си, разпознаваеми хора, които обаче не носят политически багаж. Една от тях е точно Клотилд Арман, брачна половинка на близкия другар на Дан - Сергиу Морояну, също като него френски ученик и теоретичен служащ.

" Ние сме идеалисти и запалянковци, младежи с сполучливи кариери, образовани в положителни учебни заведения, с опит в чужбина. Хора, които са се върнали извън, тъй като обичат страната си и желаят да я трансформират ", разказва физиономията на организацията Арман. На изборите през 2016 година тя губи от претендента на социалдемократите единствено с няколкостотин гласа, само че " Спаси Букурещ " получават сериозна инерция.

Резултатът на Никушор Дан в кметската конкуренция се усилва повече от трикратно и той печели 30% от вота в столицата. " Спаси Букурещ " вземат решение да яхнат тази сполучлива вълна и да се пробват и на парламентарните избори, към този момент като национална партия - Съюз " Спаси Румъния " (USR). Според репортаж на малкия екран Digi24 зад Дан и придвижването стоят няколко огромни румънски бизнесмени от IT бранша като основателя на Bitdefender Флорн Талпеш, шефа на онлайн магазина eMAG Юлиян Станчу и сина на известния румънски отстъпник от времето на тоталитаризма Йон Рациу - Николае.

Благодарение на мощното си наличие в интернет и обществените мрежи те съумяват да доближат до главната си целева група - младежи, румънската диаспора отвън страната и представители на градската междинна класа, за които въпроси като положително ръководство, правдивост и антикорупция, са водещи. " За шестте седмици по време на акцията ми за народен представител аз се появих по малкия екран един път за две минути. За сметка на това обаче доближих до близо 100 хиляди души във Фейсбук и до най-малко 10 хиляди по време на живи срещи ", споделя Клотилд Арман.
Французойката (вече с румънско гражданство) Клотилд Арман е сполучлива жена. Завършила инженерство в Масачузетския софтуерен институт (MIT), с впечатляваща кариера като шеф на румънските филиали на няколко огромни френски компании, сред които GDF Suez и Egis, майка на четири деца. И един от перспективните млади политици в страната

В последна сметка " Спаси Румъния " печелят 630 хиляди гласа, което ги прави третата най-голяма партия в Народното събрание и им дава 30 места в долната и 13 в горната камара на румънския парламент. Поради непрекъснатите работни задължения отвън Румъния, Арман избира да остане в общинския съвет на " Район 1 " на Букурещ и да не преследва парламентарна кариера.

Букурещ не е издигнат за ден

За да се стигне до този видимо бърз триумф, на Дан и " Спаси Букурещ " са им били нужни 10 години неравни битки с несъответстващите решения на локалната власт и скептицизма на румънци към опцията да се реализира смяна в метода, по който се ръководи столицата им. Началото е през 2006 година, когато Никушор Дан се завръща от Франция със своята докторантура по математика и дава начало на неправителствената организация " Спаси Букурещ ", която има за цел да се опълчи на разрушаването на исторически здания и зелени пространства в града.

Дан и екипът му стартират да водят правосъдни каузи против общината и частни вложители, които се пробват да прокарат ползите си, без да се съобразят с публични правила като опазване на културното завещание на града да вземем за пример. " Успяха да спрат противоречив проект за построяването на аквапарк в центъра на най-големия столичен парк, предотвратиха унищожаването на някои остарели здания в Букурещ ", споделя журналистът от най-големия румънски онлайн новинарски портал Hotnews.ro Кристиан Пантаци. " От общо 300 каузи, които организацията повдигна, спечелихме близо 100. Но доста от решенията на съда не бяха приложени от изпълнителната власт ", споделя Клотилд Арман.

Политическият съветник от румънската организация за политически PR SmartLink Communication Раду Деликоте счита, че сполучливият старт на " Спаси Румъния " се базира на битката на обособени доброволци и членове на придвижването по съответни проблеми като разпределянето на обществените средства и разпоредбите за кандидатстване за публични поръчки. " Когато и където се случваше нещо значимо в Букурещ, нормално " Спаси Букурещ " беше на място ", дава образец той.

Лека-полека от " Спаси Букурещ " схващат, че с цел да съумеят да реализират систематична смяна, се нуждаят от инструментите на локалното самоуправление. " Загубихме прекалено много скъпо време, с цел да " узреем " за концепцията, че би трябвало да станем политическа партия - близо четири години ", счита Клотилд Арман. Положителната страна на " бавното " влизане в политиката, съгласно нея, е че са имали време да убедят множеството си симпатизанти в нуждата от това " Спаси Букурещ " да стане политическа мощ.

Когато " няма ляво, няма дясно " работи...

Излизането им на сцената е приветствано от дейната част на румънското общество, която с неспокойствие чака появяването на партия, идваща отвън статуквото. " Рецептата беше елементарна ", споделя журналистът Кристиан Пантаци. " Нови лица, антикорупционен дневен ред, отвод от компромис със съществуващите партии. " Новата политическа групировка се пробва да се концентрира върху качественото систематизиране на обществени запаси вместо върху идеологическата си принадлежност по линията " ляво-дясно ", в която самата Клотилд Арман не има вяра - най-малко що се отнася до румънския подтекст. Във френския тя се слага в десния, пробизнес набор.

" Ние би трябвало да се фокусираме върху същинските проблеми на града и страната, не върху тези, разтръбявани от огромните партии. Трябва да убеждаваме хората посредством дейностите и резултатите си, а не посредством идеология ", споделя Арман и прибавя, че съгласно нея към този момент никой не има вяра в идеологии. " Милионери, които изпращат децата си в частни учебни заведения и карат лимузини, настояват, че са леви. Тази парадигма е мъртва освен в Румъния, само че и в Европа ".

...и когато не работи

Въпреки че до момента партията е можела да си разреши да бяга от идеологизиране, това няма да продължи постоянно. Особено след включването ѝ в политическия мейнстрийм на страната, където витаят други демони с изключение на корупцията. Един от тях е въпросът дали " бракът би трябвало да бъде сред мъж и жена ", който скоро ще бъде подложен на народен референдум.

Тази тематика към този момент раздели другите две демократични партии в страната преди последните парламентарни избори, а неотдавна се трансформира в проблем и за " Спаси Румъния ". Националният съвет на партията реши, че би трябвало да се произнесе по този въпрос, което докара до оставката на Никушор Дан като водач. Според него групировката не би трябвало да се произнася по този въпрос, тъй като той е подложен " от хора, които крадат, до момента в който се вършат, че пазят традициите ".

Но не това е единствената спънка пред " Спаси Румъния ". Откакто са в Народното събрание, те като че ли не могат да отговорят на високите упования на електората си (или най-малко не съумяват да преведат на наличен език триумфите си). " Липсва им мощно и харизматично водачество, изключително съгласно стандартите на балканския политически живот ", споделя Раду Деликоте. Според него партията не съумява да формулира няколко ясни цели, които да преследва и пази. " В кратковременен проект " Спаси Румъния " съумя да се нарежда като смислена опция. Но все още не съумява да се покаже като водещата опозиционна партия в Народното събрание, което слага пред тях колосалния риск да разочароват гласоподавателите си ", счита политическият съветник.

Но силата на последните им триумфи кара " Спаси Румъния " да бъдат оптимисти за бъдещето. " Ние ставаме от ден на ден и все по-зрели. След три години аз ще стана кмет на " Район 1 " в Букурещ и ще покажа по какъв начин може да наподобява най-голямото кметство в страната, когато жителите му се грижат за него ", решително заключава Клотилд Арман.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР