Румънският президент Клаус Йоханис заяви на пресконференция в Киев днес

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви на пресконференция в Киев днес
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Румъния прави всичко по силите си, за да помогне на Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи на конференция в Киев през днешния ден дружно с украинския президент Володимир Зеленски, френския президент Еманюел Макрон, италианския министър председател Марио Драги и немския канцлер Олаф Шолц, че Румъния е направила " всичко по силите си ", с цел да помогне на Украйна, и даде обещание, че това ще продължи, оповестява телевизия Диджи 24.

" Румъния, като благонадежден комшия и сътрудник, а също и като страна членка на Европейския съюз и съдружник в НАТО с най-дългата граница с Украйна, е изцяло солидарна с украинския народ. Оплакваме загубата на човешки живот, отворените рани на всички украинци, които видяха домовете си, учебните заведения, лечебните заведения и даже историята атакувани по жесток метод ", съобщи Йоханис.

" Бях надълбоко разчувствуван от невъобразимата човешка покруса и ужасните опустошения, които видях през днешния ден край Киев. Категорично дублирам апела си всички съветски причинители да бъдат подведени под отговорност от интернационалното наказателно правораздаване, което Румъния изцяло поддържа ", уточни още той.

" На днешната среща с президента Зеленски обсъдихме съответни способи за по-нататъшна поддръжка на Украйна в битката с тази екзистенциална опасност. Ще продължим да набелязваме цялостни решения и ограничения, с цел да помогнем на Украйна да се опълчи на съветската опасност и да я отблъсне ", посочи румънският президент.

Той уточни, че Румъния е оказала помощ на Украйна в редица аспекти и акцентира, че " моята страна направи всичко, което е по силите ѝ, с цел да помогне на Украйна и всички наранени от съветската експанзия ".

Йоханис означи, че държавното управление и жителите са се обединили " по-силно от всеки път ", с цел да оказват помощ на над 1,23-те милиона украинци, най-вече дами и деца, които пресякоха границата. Той подсети и за интернационалния хъб за дистрибуция на филантропична помощ, който беше построен в румънския окръг Сучава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР