Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че ваксинацията срещу COVID-19

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че ваксинацията срещу COVID-19
Коментари Харесай

Румънският президент: Ваксинацията срещу COVID-19 e доброволна и ще остане такава

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи през днешния ден, че имунизацията против COVID-19 в Румъния е доброволна и това нещо няма да се промени. Йоханис още веднъж прикани румънците да се имунизират на фона на задаващата се четвърта вълна на пандемията, оповестява телевизия Диджи 24.

Ваксинацията се постанова, т.е. е желателна, значима е, нужна. Не съм последовател на наложителната имунизация. От самото начало споделих, че имунизацията е доброволна и такава ще остане, уточни президентът, добавя Българска телеграфна агенция.

Йоханис означи, че Румъния е измежду страните с ниска степен на имунизация и това я прави по-изложена на четвъртата вълна на пандемията, която се задава. По думите му към този момент има страни в Европа, в които четвъртата вълна към този момент се е появила.

Румънците би трябвало да схванат, че пандемията не е завършила, сподели президентът и уточни, че единствената отбрана е имунизацията.

Държавният глава сподели още, че към този момент не се плануват рестриктивни ограничения поради разновидността Делта на ковид.

Ръководителят на Департамента за изключителни обстановки Раед Арафат съобщи, че в случай че новият Делта вид на вируса се популяризира в целия свят, никой не може да подсигурява, че Румъния няма да бъде ударена от четвърта вълна на пандемията. Раед Арафат акцентира, че единственият метод да се избегнат тежки последствия на болестта е имунизацията.

Въпросът не е дали четвъртата вълна ще пристигна в Румъния, а по кое време ще пристигна и какви ще са мащабите й, съобщи за телевизия Диджи 24 националният координатор за имунизацията доктор Валериу Георгица. Той също възобнови апелите си за имунизация, с цел да бъде избегнато доста повишаване на новите случаи на болест. Д-р Георгица сподели, че хората могат да заминат на отмора, само че би трябвало да съблюдават хигиеничните условия и обществена отдалеченост.

Националният комитет за съгласуваност на имунизационните действия заяви през днешния ден, че през последното денонощие са сложени 16 183 дози ваксина, съобщи организация Аджерпрес.

От началото на имунизационната акция в Румъния са сложени 9 108 324 дози на 4 808 924 души. Завършилите имунизационния цикъл са 4 639 708 души.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР