Румънският премиер Николае Чука поиска от Южна Корея подкрепа за

...
Румънският премиер Николае Чука поиска от Южна Корея подкрепа за
Коментари Харесай

Румъния поиска подкрепата на Южна Корея за присъединяването си към ОИСР

Румънският министър председател Николае Чука изиска от Южна Корея поддръжка за присъединението на Румъния към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и предложения сътрудника си Хан Дък-су да направи публично посещаване в Румъния през идната година, съобщи организация Аджерпрес. Срещата сред двамата се състоя в сряда в границите на визитата на румънския министър председател в Токио, където Николае Чука участва на държавното заравяне на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе.

Николае Чука и Хан Дък-су са разискали укрепването на стратегическото партньорство, на което се основават връзките сред Румъния и Република Корея от доста години. Друга значима тематика на диалога е била световната сигурност в подтекста на съветската експанзия против Украйна.

Румънският министър председател е благодарил на южнокорейския си сътрудник за положителното съдействие сред страните по време на пандемичния интервал и е изразил предпочитание за развиване на двустранните връзки, в това число в региона на защитата, защото Република Корея е измежду световните сътрудници на НАТО. Чука е откроил стратегическото значение на двете страни в географско отношение поради актуалните провокации пред сигурността в Черноморския район и в Азиатско-тихоокеанския район. Николае Чука е оценил и интереса към Румъния от страна на южнокорейски вложители.

От своя страна министър-председателят на Република Корея Хан Дък-су е похвалил двустранните връзки и приноса на Румъния за подсилване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО и за гарантиране на сигурността в района, се показва в прессъобщение на румънското държавно управление, представено от организация Аджерпрес.

Министър-председателят на Румъния Николае Чука и ръководителят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку са на посещаване в Япония от понеделник до сряда. Двамата участваха на държавното заравяне на Шиндзо Абе и организираха поредност от срещи и с публични представители на Япония.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР